PAM 1961

Utrecht, 7 t/m 17 december 1961. Voor het eerst in de geschiedenis van Schaakclub Utrecht (en ook voor het laatst in de geschiedenis!) organiseert Schaakclub Utrecht een heus grootmeestertoernooi. Het zou een unieke happening worden. Geheel volgens Nederlandse traditie zou het een voorbeeld van vlekkeloze organisatie zijn. Drie spelers van Schaakclub Utrecht deden aan dat toernooi mee: Hans Bouwmeester, Dick van Geet en Jan van de Pol. Zij mochten de honneurs van onze club waarnemen in een toernooi dat gesponsord werd door de Steenkolen Handelsvereeniging (SHV).

pamtoernooiboekVan dit toernooi is een toernooiboek geschreven. Het is een losbladige A4 compilatie met teksten die met de typmachine geproduceerd zijn. De A-viertjes zijn gekopieerd en in een omslag gedaan, waarvan u links een exemplaar kunt zien. De teksten zijn allemaal geschreven door Eduard Spanjaard. Via de links hieronder kunt u het lezen. Moet ik (Robert Beekman) wel toevoegen dat ik zelf de diagrammen heb toegevoegd en de tekst hier en daar aangepast heb, om de lezer beter te laten begrijpen waar het lyrische proza van Spanjaard over gaat.

Twee artikelen staan niet in dit toernooiboek. Allereerst Herinneringen van Van Geet en Van de Pol, die in het jubileumboek 100 jaar SCU heeft gestaan. En daarnaast Opkomst en Ondergang van Robert Beekman, dat in het jubileumboek 125 jaar SCU heeft gestaan.

De goede foto’s zijn gemaakt door een fotograaf, waarvan Hans Bouwmeester en Dick van Geet nog een setje hadden. De slechte foto’s zijn gescand uit krantenartikelen uit die tijd.