CAP 1986

CAP Gemini Thematoernooi Utrecht 1986

Ter ere van het 100-jarig bestaan van Schaakclub Utrecht is in 1986 (onder andere) een thematoernooi georganiseerd, dat van 6 tot en met 10 oktober 1986 in het gebouw van CAP Gemini te Utrecht plaats vond.

In dit toernooi bonden de beste twaalf spelers van de SC Utrecht de strijd aan met zes titelhouders, te weten Jan Timman, John van der Wiel, Zsuzsa Polgar, Vlastimil Hort, John Nunn en Tony Miles.

Het toernooi had een ongebruikelijke vorm. Er werd namelijk niet vanuit de gebruikelijke beginstelling gestart, maar telkens in iedere ronde vanuit een van tevoren gekozen en actuele themastelling, die na ongeveer 10 zetten ontstaat.

Er is een boek over dit toernooi geschreven (ISBN 90-6448-522-4). De redactie bestond uit Bas van Gaalen, Willem Bor en Maarten Etmans; de organisatie werd door Mathi Vijgen ter hand genomen. In dit boek stonden de partijen, die met het commentaar op deze website geplaatst zijn. Echter, omdat het boek te lang is voor deze website, heeft Robert Beekman een eigen versie geschreven, aangevuld met de foto’s die in die tijd gemaakt zijn, alsook een theoretische update tot 2010, en soms een aanpassing van de analyses – als de computer aangaf dat het commentaar uit 1986 geheel onjuist was.

De links naar alle subartikelen: