SOS OZU 1

SOSOZU1: Zes uit vier is best wel mooi

De afgelopen twee seizoenen (2018-2019) eindigden we met zes matchpunten uit negen ronden net boven de ondergrens. Soms zes gelijke spelen, soms wat winst. Uit tegen Zeist konden we na vier ronden al op deze stand komen. Dan wordt het een lekker seizoen. Paul Keres heeft al een keer verloren. Dus meedraaien met de kop is dan zelfs realiteit. Wij speelden in de “normale” opstelling. En ook in Zeist bleken alle borden bezet door de complete opstelling. Voor het eerst in het seizoen.

De eerste twee borden waren behoorlijk snel klaar. Ed had duidelijk respect voor zijn tegenstander. Hij opende behoudend en de stelling bleef in evenwicht. Binnen anderhalf uur was de vrede getekend. De spanning op het tweede bord, van Sander was ook al verdwenen. Nou dan moet het maar van de onderste borden komen”, “waren mijn woorden tegen Ed. Jan Maarten kreeg het punt redelijk cadeau. Zijn tegenstander offerde zonder compensatie een kwaliteit waarna de stelling ook meteen instortte.

Henk had een groot probleem met een penning van zijn loper op f6. Zetten lang werd in een overvol centrum dit stuk belaagd. Het eindigde met een pion minder en een onverdedigbaar eindspel. Dus 2-2 op de eerste vier borden.

Evert ruilde in een Engelse partij veel zware stukken op de damevleugel. Hier had ik ook het beste zicht op. Beide gefianchetteerde lopers keken tegen stukken en pionnen aan. Remise was de logische uitkomst. Aan de andere kant, bij Daniel gebeurde van alles. In een lange hoofdvariant van de CaroKann met Lf5 speelde hij gewaagd de doorbraakzet d5. Er was door zwart nog niet gerokeerd. Het werd zeer complex met stukwinst, matdreigingen van zwart en uiteindelijk de berusting dat de aanval mislukt was met een afruil van een dame tegen loper en toren. Dan was ieders gedacht, zijn tegenstander gaat voor de winst (wat gelet op de stelling gerechtvaardigd leek). Maar hij bood remise aan. Pfff, dat was mazzel. 3-3. Harm-Theo stond gewonnen en ik, inmiddels in hevige tijdnood, verloren.

Vroeg in de partij bood mijn tegenstander remise aan. Ed zei: lekker doorspelen, je staat beter. Dat klopte wel, vier zetten later had ik al op groot voordeel kunnen komen. Dat duurde nu iets langer: twee vrijpionnen op de damevleugel in een dame+paard tegen dame+paard eindspel. Tegenstander 30 seconden op de klok, ik 15 minuten. Maar ik liet me intimideren. Lang wisselde in dat eindspel remise zich af met winstkansen voor mijn tegenstander. Zelf matdreigingen. Het ging aan ons voorbij. Na dameruil was mijn doel het paard te offeren voor twee vrijpionnen en de beslissende remise af te dwingen.

Harm-Theo had inmiddels gewonnen. Hard bevochten. In een partij die hij niet mooi vond. Maar wat ik er van gezien had, had hij altijd het betere spel en initiatief. Ik kreeg eindelijk rond 12 uur mijn afruilkans. De eindstand stond daarmee op het bord: Zeist – OZU : 3,5 – 4,5. Er is in deze groep HKA nog van alles mogelijk. Deze stand komt namelijk veel voor. Ook Houten hield deze ronde met gemiddeld 200 elo-punten minder Paul Keres op 4,5 punt. Next stop thuis: Doorn-Driebergen.

Sc Zeist 1

S.C. Oud Zuylen Utrecht 1

   
Oosten van, A. (Arend) 2077 Eeden van, E. (Ed) 2083 z-w ½ – ½
Vent de, R. (Rens) 2018 Blok, S. (Sander) 2069 w-z ½ – ½
Amerongen-Jansen van, M.J.C. (Peggy) 1976 Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2003 z-w 0 – 1
Amerongen van, A.J.M. (Arjen) 2008 Dissel, H. (Henk) 1928 w-z 1 – 0
Hoekstra, IJ. (IJntze) 1931 Graaf de, E.G.A. (Evert) 1910 z-w ½ – ½
Hamers, G.J. (Gerard) 1884 Weegenaar, B.W. (Bertrand) 1895 w-z ½ – ½
Brouwer, J.M. (Jorn) 1837 Kuijper, D. (Daniel) 1791 z-w ½ – ½
Harnandan, S. (Sergio) 1870 Wagenaar, H.T. (Harm Theo) 1835 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1950 Gemiddelde Rating: 1939   3½-4½