SOS OZU 2

SOS: OZU 2 wint voor de eerste maal..!

[Door: Hans de Lange]

De eerste twee punten zijn binnen, net voor de feestdagen. De laatste plaats is overgedaan aan de Damrakkers, met twee punten staat SOS OZU 2 nu gedeeld 5e, dus volop kansen om hoger te eindigen.

Als eerste was Patrick Langendoen klaar. In een gelijke stelling deed hij een zet die we een ‘helpmat’ noemen, of de dame of de koning ging verloren. Een gruwelijke misgreep in de opening. Zelf was ik invaller en zat naast hem, hij verdween snel, aangeslagen en spoorloos.

Bas Jubels en Martijn de Haan wonnen eenvoudig, het zag er zeer overzichtelijk uit. De partij van Bas liep lang gelijk op, maar de pionnenstructuur van Bas, die wit had, was na ruil van lichte stukken en dames veel beter en speelde toen makkelijk. De slotstelling is de eerste diagram. Hans Scheringa speelde een plezierige stelling naar remise, Theo Paijmans volgde z’n voorbeeld. De 2-3 stand wachtte op uitslagen van Midas en Guus. Beiden leken gewonnen te staan.

Midas speelde als altijd tot ver in het middenspel degelijk, het bleef lang gelijk staan. Hij wacht op een fout van de tegenstander. In dit geval had z’n tegenstander op zet 21 niet Dg5-g4 moeten spelen maar Pb8 om te voorkomen dat Midas met 23. Da6 de stelling binnen kon vallen: erna kwam Midas direct zeer gewonnen te staan. De tegenstander verloor pionnen op c6 en e6 en ook nog een vol paard om dame promotie te voorkomen. Zie de tweede diagram. Het was 3-4, OZU kon niet meer verliezen.

Guus’ slotstelling met koning, paard en pion tegen koning, loper en pion zou winst opleveren als hij zou zien hoe hij de pion kon winnen. De tegenstander kon nooit Guus’ pion winnen, omdat die op de voor de loper verkeerde kleur stond.

Na vele uren, op een moment dat vermoeidheid z’n tol eiste berustte hij in remise zodat de teamwinst een feit was.

En de invaller? Hans de Lange? Nooit dacht hij zoveel, nooit verliet hij als laatste het pand. Na een opening met ’n snel gambietje beging hij overmoedig een foutje, waardoor de tegenstander, nauwkeurig verdedigend, een ‘gewone stelling’ met pluspion kreeg. Hans vocht urenlang, tot in een ver eindspel met koning, paard en een pion tegen koning, paard en twee pionnen. Tegenstander Jan van Lopik speelde dit moeilijke eindspel heel goed (zegt ook Stockfish) en vond knap een lastige winst.

De gang naar Leerdam in een ongezonde auto was een lange. Invallen, dan uren nadenken en rekenen met als resultaat een verdiende nul. Het leven is soms lijden. Maar de winst staat als een huis, 4,5 – 3,5 en de vreugde straalt van ieders hoofd af, 2020 in met eindelijk een vrolijk resultaat.

Partijen

Klik op de drie puntjes om een andere partij te selecteren.

Uitslagen

S.V. DBC 2 S.C. Oud Zuylen Utrecht 2 Score
Maanen van, B.J.P. (Boudewijn) 1695 Jubels, B. (Bas) 1808 z-w 0 – 1
Tooren van, B.F. (Bart) 1678 Haan de, M. (Martijn) 0 w-z 0 – 1
Oden, M. (Mazen) 0 Scheeringa, H.T. (Hans) 1638 z-w ½ – ½
Wijenberg, N. (Nolan) 1579 Paijmans, T. (Theo) 1625 w-z ½ – ½
Lopik van, J. (Jan) 1656 Lange de, H.J.G. (Hans) 1648 z-w 1 – 0
Onwezen, E. (Eric) 1646 Langendoen, P. (Patrick) 1432 w-z 1 – 0
Bos, M. (Maurits) 0 Schonewille, M. (Midas) 1437 z-w 0 – 1
Duijl van, H.V. (Henri) 1550 Eeden van, G. (Guus) 1418 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1634 Gemiddelde Rating: 1572   3½-4½

Eén reactie