extern,  partijen,  SOS OZU 1

SOSOZU1 Seizoenseinde in De Bilt

In het thuishonk van De Bilt Combinatie (DBC) vond de jaarafsluiting van SOS HKA plaats. Een van de drie Hoofdklasse competities waar voor ons weinig meer op het spel stond. Winst zat er niet in. Vraag was zou Paul Keres zijn ongeslagen status behouden? (Ja dat deden ze). En wie zou degraderen? BSG had de slechtste papieren met slechts 5 matchpunten. De blikken zouden de avond lang op de match Hoogland – BSG. Wij stonden bij het ingaan van deze ronde op 6, DBC op 7 maar met een veel beter bordpunten aantal. Sowieso gingen er 5 teams degraderen, uit onze competitie slechts één. Winst zou natuurlijk altijd goed zijn. DBC leek wel een geschikte tegenstander.

Ons team speelde met één invaller. We troffen het weer met Meindert van der Linde die natuurlijk op bord 1 gezet werd. Daar geen potten kon breken met een Engelse opening. Hij haalde wel de angel uit één van de drie sterke borden van DBC, hoe lager hoe zwakker het werd.

Ed volgde snel Meinderts voorbeeld: een remise. Hij stond wel beter, maar overzag een eeuwig schaak. Evert speelde ook een Engels, kwam matig uit de opening (mischien was een systeem met c4,e4,f4 en g3 ook een beetje veel), maar corrigeerde dit handig. Remise was de beloning. Wout speelde aanvallend, leek een mooi voordeel te hebben tot een sterk offer dit allemaal teniet deed. Het was in een paar zetten klaar. Zo’n 10 uur moment. Ik keek maar eens naar het verloop op de borden Hoogland – BSG. Goed te zien op de digiborden die ook voor deze match waren aangezet. Dat liep wel gelijk op, geen grote beslissingen. En bij ons? De winst bij Carol-Peter had ik al opgeschreven, zelf stond ik niet onverdienstelijk, Harm-Theo had het initiatief en Sander stond gelijk.

Sander boog behoorlijk snel de gelijke stelling om tot winst (zie de partij hieronder) en bracht de match weer in evenwicht. Tegenover mij zat Ron Smit, naast hem zo’n Manuel die het opnam tegen Carol-Peter. Bord 6 naast bord 3. C-P had goed licht nodig, vandaar. En ze leken samen ten onder te gaan. Een lastige vrijdagavond dreigde voor de familie Smit. Alleen mistte C-P de energie om de beste zetten in de complexe stelling te blijven vinden. Hij had in het middenspel een kwaliteit én pion gewonnen. Er stond een kansloos zwart paard op a8 (pa Smit had inmiddels net zo’n kansloos paard, daarover later meer). Een verkeerde ruil, een open e-lijn, en zijn tegenstander zag weer kansen (en een plan). De tijd nam af. C-P keek naar links en zag dat ik gewonnen stond, naar rechts waar Harm-Theo ook gewonnen stond. Teleurgesteld berustte hij in remise. Misschien was de stelling gewonnen, maar een winstplan zou teveel tijd kosten.

In mijn partij had ik na een goed middenspel goed kansen. Kleine foutjes en een paard op h4 dat eigenlijk niet meedeed, noopten mijn tegenstander tot passiviteit. Zodra mijn torens over de a en b-lijn actief konden worden was het klaar. De laatste zet, Tb8 was wel mooi. De partij is hieronder na te spelen.
Het laatste punt van het seizoen (en van menig avond) werd door Harm-Theo geleverd. Net zoals vorig jaar trouwensJ Een beter middenspel, kleine plusjes leverde een vrijpion op op e5. Het toreneindspel werd een uitputtingsslag waar zijn tegenstander uiteindelijk genoeg van had.

In de tussentijd was de zaal leeggelopen. Paul Keres had zijn ongeslagen status behouden. Er was nog één partij gaande. Daar stond ook al het volk omheen. Bij een 3,5-3,5 stand verdedigde BSG’er Eddy van der Velden tegen beter weten in een verloren eindspel tegen Hooglander Stephan Paternotte. Als laatste legde hij zijn koning neer om het degradatielot te aanvaarden.

Wij eindigden de competitie met een verdienstelijke 8 matchpunten. Het was niet groots, maar ruim voldoende. Rare matches soms, meevallende invallers dit keer. Dank Peter de Jong, Jaap van der Tuuk (tweemaal), Marcel van Os, Hans de Lange, Bart de Vries en Meindert van der Linde voor de invalbeurten. Het leverde belangrijke bordpunten op.

Meer en uitvoerig in het Oud Zuylen Utrecht Jaarboek 2018 — 2019. Voor alle uitslagen van SOSOZU1 etc. kan hier gekeken worden

Twee (winst)partijen tot slot. Die van Bertrand en van Sander.

 

S.V. DBC 1 S.C. Oud Zuylen Utrecht 1
Klein van der, P. (Paul) 2028 Linde van der, M. (Meindert) 2101 z-w ½ – ½
Dam, T. (Thijs) 1983 Eeden van, E. (Ed) 2104 w-z ½ – ½
Smit, M. (Manuel) 1917 Gouw, C.P.T.H. (Carol-Peter) 1969 z-w ½ – ½
Kooy, O.F. (Onno) 1813 Blok, S. (Sander) 2063 w-z 0 – 1
Kuyer, H. (Henk) 1826 Graaf de, E.G.A. (Evert) 1899 z-w ½ – ½
Smit, R. (Ron) 1712 Weegenaar, B.W. (Bertrand) 1882 w-z 0 – 1
Veldhorst, B. (Berend) 0 Goor van, W. (Wout) 1807 z-w 1 – 0
Laan van der, B. (Ben) 1810 Wagenaar, H.T. (Harm Theo) 1782 w-z 0 – 1
1870 Gemiddelde Rating: 1951

Eén reactie

  • Sander Blok

    Bertrand,
    Jij bedankt voor alle stukjes – winst of geen winst – altijd heb je met verve het verloop van de avond beschreven. Hier kan geen andere teamcap aan tippen!
    Tot volgend jaar: nieuwe rondes, nieuwe kansen!