1918 - 1960

Utrecht en Euwe-Aljechin

Bert Kieboom

euwealjechin1935

Toch wel de moeite waard waren de matchpartijen van Euwe tegen Aljechin (boven een foto van hen, met rechts Euwe en links Aljechin), waarvan er enkele in Utrecht of omgeving werden gespeeld. Op 17 oktober 1935 staat het 4 – 2 voor Aljechin als de zevende partij van de wedstrijd om de wereldtitel in het Utrechtse Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen wordt gespeeld. Niemand gelooft dan nog in zijn kansen. In de zaal volgt onder de vele toeschouwers een drietal oudere heren intensief de strijd. Het zijn Mieses (70), Lasker (67) en Maroczy (65). Het gaat niet best met Euwe. In een Franse opening komt Aljechin hondsbrutaal op deze zevende zet met g2-g4 en Euwe, te timide, trapt in deze bluf: 5 – 2 voor Aljechin. Een koffiehuispartijtje, oordeelt Flohr, maar Jhr. Arnold van Foreest, die de zetten bijhoudt voor het demonstratiebord, geniet er toch van.

Na deze partij in Utrecht haalt Euwe echter elders in Nederland vreselijk uit; met 4 uit 5 brengt hij de stand in evenwicht. De negentiende partij wordt 14 november in Zeist gespeeld, in Figi. Aljechin is weer een punt voorgekomen; de stand is nu 9,5 – 8,5. Het wordt een ingewikkelde partij, met een mooi schijnoffer van de loper, door Aljechin op het bord gebracht. Tartakower zal deze partij kenschetsen als ‘het mirakel van de Zeister bossen’. Deze naam zijn we natuurlijk vergeten; we herinneren ons wel ‘de parel van Zandvoort’, door Euwe magistraal gewonnen. De Stichtse boslucht bekomt Euwe slecht; Aljechin vergroot zijn voorsprong tot twee punten. Maar na Zeist komt de omslag. Euwe stoomt door naar de eindzege. Je zou kunnen veronderstellen dat zijn nederlagen in het centrum des lands hem hebben opgezweept tot het succes.

Eerder al, in 1928, had Euwe in Utrecht een matchpartij gespeeld tegen Bogoljubow, in het clublokaal van ‘Utrecht’. Er was met de pet rondgegaan om geld op te halen. Meer dan honderd belangstellenden zagen Euwe deze zesde matchpartij snel winnen.

Kort voor de tweede wereldoorlog heeft Euwe ook nog een matchpartij tegen Keres in Utrecht gespeeld, hun derde. Winst voor Euwe, die evenwel de match met 5,5 – 7,5 zou verliezen, zoals hij ook de match tegen Bogoljubow met gering verschil, 4,5 – 5,5 had verloren. Kijken we nog even naar al die matchpartijen, dan zien we dat Euwes score in Utrecht een omgekeerd evenredig beeld vertoont met de uiteindelijke uitkomst.