KNSB OZU 1,  KNSB OZU 2,  KNSB OZU 3

Tweede KNSB-zaterdag, 1 winst, 1 gelijk en 1 verloren

De drie KNSB-teams traden dit seizoen voor het eerst thuis aan. Het eerste speelde tegen Almere 1, het tweede en derde speelden tegen elkaar.

OZU1 begon al met een punt voorsprong. Jaap moest wel even van zijn vaste plek aan de bar om de klok in te drukken en nog een keer om een zet op te schrijven. Daarmee was zijn punt binnen. Na een uur was de stand al wel weer gelijk. De tegenstander van Hemmo kreeg de kans in een paar geforceerde zetten zijn stelling zo op te bouwen dat Hemmo in een wurggreep werd genomen. Daarna volgden een reeks van remises waarbij Andre tegen een Siciliaan de moeilijke klippen in het eindspel wist te omzeilen. Albert-Jan had volgens hem een mindere stelling tegen de Spaanse Breyer netjes in evenwicht gehouden. Een winst leverde Arie tussentijds. Even dacht hij dat hij dezelfde kleine tegenstander als de vorige ronde trof, maar achter het bord was deze toch een stukje zwakker. Arie trok rustig op met een breed middenveld ondersteunt door alle zware stukken. Een doorbraak leverde de f-pion op en al gauw het hele punt. Een hele opluchting.

De remise reeks werd vervolgd door Freek die lang met drie stukken tegen een dame speelde. De analyse leverde niet een duidelijk beeld of dit nou goed of minder was. Jan Maarten en zijn tegenstander speelden 20 zetten onder grote concentratie en weinig tijd richting de controle. Of er winst gemist is, de eindstelling in evenwicht was, beide vragen zijn nog niet beantwoord. De remise was wel een feit.

Tot 6 uur leverde Meindert een gevecht om het laatste halve punt voor de teamwinst. De stelling leek lang in het voordeel van zijn tegenstander die een pion op a6, ondersteunt van de dame naar de overkant bracht. Misschien heeft Meindert ergens remise door eeuwig schaak kunnen afdwingen, maar ook dat is niet duidelijk geworden. 4-4, eerste punt is binnen. Volgende ronde nieuwe kansen.

Rating
Rating
Bouwmeester, A. (Andre) 2102 Klaren, O. (Oscar) 1993 ½ – ½
Tuuk van der, J.J. (Jaap) 2118 NO 0 1R – 0R
Linde van der, M. (Meindert) 2070 Klaren, D.S.Y. (Duncan) 2165 0 – 1
Hummel, A.J. (Albert Jan) 2031 Kruijf, C.A. (Caspar) 1905 ½ – ½
Mulder, H.W. (Hemmo) 2011 Groot, P. (Pim) 1905 0 – 1
Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2031 Heijlman, M. (Martin) 1899 ½ – ½
Busstra, F. (Freek) 1939 Sprong, T. (Ton) 1719 ½ – ½
Schwartz, A.J. (Arie) 1976 Katpatal, N.M. (Akshaj) 1807 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2035 Gemiddelde Rating: 1913 4-4

 

OZU 3 – OZU 2

Deze broedermoord komt voort uit de gezamenlijke indeling in klasse 5E. En dan zet de KNSB de teams meteen tegen elkaar. Het thuisvoordeel was voor beiden even belangrijk. OZU 2 speelde in de nieuwe door Pascal georganiseerde paarse OZU-outfit. Keurige behouden kledingkeuze. Maar de punten worden niet in het pashokje maar aan het bord behaald.

Guus bracht het eerste halfje binnen door de stelling tegen Harry goed te behandelen. Fijn halfje. De tweede kwam van Evert die tegen nieuweling Pieter geen vuist met het Engels kon maken. Na een uurtje leek Daniel tegen Ed met een remise weg te komen in een paard eindspel en veel pionnen. Ik had dat niet goed gezien. Ed wist dat er een kleine zwakte zwart stelling zat en buitte dat zeer kundig uit.

Maarten, Leon en Peter hadden een stevige aanval op de vijandige koning. Jan – Willem had zijn dame eveneens tegen drie stukken geruild. Dit liep remise maar een grote kans op winst werd wel gemist. In een slechte stelling liet Raimon zich door Peter pardoes mat zetten. Ook Leon wist zijn stelling tegen Pascal met drie pionnen in de plus tot winst te voeren. Zelf had ik met zwart tegen Wout een ruime plus in een Schots gambiet, tweepaarden spel of hoe je het systeem wilt noemen. Zwart probeert door het centrum door te drukken, wit lanceert een aanval via de f-lijn. Uiteindelijk waren mijn op de koningsstelling gerichte lopers de doorslaggevende factor. Daarmee was de 4,5 punt al gehaald en de vraag was of Maarten dit nog kon uitbouwen tegen Leo. Het werd een knotsgekke tijdsnoodfase met gemiste winst- en matkansen over en weer. De remise was onverwachts maar gelet op de kansenregen misschien wel terecht.

Rating
Rating
Kuijper, D. (Daniel) 1893 Eeden van, E. (Ed) 2090 0 – 1
Graaf de, E.G.A. (Evert) 1904 Molendijk, P.B. (Pieter) 1899 ½ – ½
Weegenaar, B.W. (Bertrand) 1794 Veen van, W. (Wout) 1732 1 – 0
Jong de, P.J.J. (Peter) 1920 Bach Pareja, R. (Raimon) 1715 1 – 0
Elferink, L.A. (Leon) 1733 Boittin, P. (Pascal) 1715 1 – 0
Post, M. (Maarten) 1702 Keijzer, L.F. (Leo) 1655 ½ – ½
Lubbers, J.W. (Jan-Willem) 1565 Haan de, M. (Martijn) 1602 ½ – ½
Eeden van, G. (Guus) 1402 Thorig, H. (Harry) 1669 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1739 Gemiddelde Rating: 1760 5-3

*Foto met dank aan Alwin “Huf” van Ee

2 reacties