nieuws,  partijen

Tom, Judith en Kobe succesvol actief in Vlissingen

OZU – leden Tom de Jong en Judith van Amerongen en oud-lid Kobe Smeets trokken in augustus naar de havenstad Vlissingen. Ze namen deel aan het International Chess Tournament dat vooral een vloot aan Indiase spelers trok. EN ook de winnaar GM Harhsa Bharathakoti die met 8 uit 9

Onderstaande analyses en partijkeuzes zijn van de hand van Tom. Met 6,5 uit 9 eindigde hij op de 12 de plaats, een top prestatie met een TPR van 2332. Judith speelde wisselvallig en eindigde op 3,5 uit 9. Kobe eindigde sterk met 2,5 uit 3 en haalde 5,5 uit 9. Prima prestatie. Hier de partijen en commentaar van Tom.

Ik kan het Hogeschool-Zeeland-toernooi in Vlissingen van harte aanbevelen. Het is een leuke combinatie van zon, zee, schilderachtige plaatsjes en schaken. Na een mazzeltje in de eerste ronde trof ik in ronde 2 een Indiër die de doorschuifvariant van het Frans niet beheerste.

Na een bye hebben we heerlijk vis gegeten in de haven van Vlissingen. De partijen beginnen om half 7 dus daar moet je je ritme op aanpassen. De volgende dag speelde ik tegen een jonge Duitse tegenstander met een rating van 1961.

In de diagramstelling wint wit. Ziet U het? Ik gelukkig wel met nog maar een paar minuutjes op de klok. 32. Rxe4 dxe4 33. Rb5 Dreigt 34. Tg5 mat en zwart kan dat moeilijk dekken en verliest daarom zijn dame. De computer vindt zelfs een mat in vijf.

Tegen de drie sterke spelers die nu volgden haalde ik twee remises en verloor een keer. Daarna een overwinning met wit. In de laatste ronde met zwart tegen aankomend talent Jasper Zwirs. Ik was eigenlijk al bIij met remise. Maar Judith spoorde me aan om er toch vooral voor te gaan. Dat resulteerde in de vierde overwinning met de Caro-Kann. 6,5 uit 9, een twaalfde plek en zelfs een geldprijsje. Een van mijn beste toernooien ooit. En zeker het leukste toernooi!

Judith begon het HZ-toernooi met twee nederlagen en een remise. Om te herstellen van zo’n ***start is altijd moeilijk. Ze bleef echter geconcentreerd spelen. Eerst een winstpartij, daarna twee nullen in partijen die ook in haar voordeel hadden kunnen uitvallen. Na de partijen analyseerde ze uitgebreid met haar tegenstanders. In ronde 7 was Judith getergd.

 

Mat dus! Na deze partij verloor Judith van een sterke Duitser met de mooie achternaam Czappa. In de laatste ronde ging ze er nog eens goed voor zitten en liet tegenstander Alberts alle hoeken van het bord zien. Een overwinning op karakter. De TPR van 1712 kon misschien beter, maar is gezien de ongelukkige start een prima prestatie.
Jeugdspeler Kobe is bij OZU begonnen. Tegen de mindere goden won hij in Vlissingen vlot maar met zwart wilde het minder vlotten tegen op papier sterkere tegenstanders. Deze witpartij veranderde dat. Zijn Franse tegenstander heeft ruim meer dan 2200 ELO rating.

{In de laatste ronde sloot Kobe het toernooi mooi af met een slimme openingskeuze en een verstandige, snelle remise met zwart tegen een sterke speler. Met een TPR van 2077 en 22 punten elowinst is hij op weg naar de Nederlandse top.

Onderschrift Bertrand:

Om te laten zien hoe sterk het toernooi was en wat een open toernooi te weeg kan brengen, GM Erik van den Doel had een kleine kans op een betere notering. Hij startte in de laatste ronde tegen een beduidend mindere tegenstander. De mensen van de prijsuitreiking hebben lang moeten wachten, maar Van der Doel kwam er niet doorheen, althans hij wist al zijn winstkansen niet te verzilveren.

Eén reactie