nieuws

Piet Kooiman actief op de NK Pastores

Op maandag 1 augustus jl. (2022) werd in Dieren, als nevenactiviteit van het open NK, voor de 18e keer het Nederlands kampioenschap voor Pastores en Theologen gespeeld met deze keer 18 deelnemers.. Een artikel over deze gebeurtenis in De Gelderlander van die dag is te lezen via de volgende link: De unieke kans voor pastores om kampioen te worden: ‘Er is geen schaaktoernooi voor brandweermannen’ | Arnhem | gelderlander.nl

Ik doe al vanaf de eerste keer (2002) mee aan dit kampioenschap dat bestaat uit een eendaags rapidtoernooi en heb het drie keer gewonnen: in 2007, 2009 en 2014.

Deze keer begon ik niet zo goed, met anderhalf uit drie, maar in de slotronden werd het toch nog spannend. In de zesde ronde speelde ik tegen Rein Brouwer (rating 2071), die kampioen was in 2016 en 2017. Rein stond aan kop met een half verliespunt.  Ik had een punt minder. In de partij speelde ik met zwart en bereikte een dame-eindspel met een pion meer (5 tegen 4). De remisekans leek mij vrij hoog. Maar toen hij zijn pion op a3 kwijtraakte lagen de zaken ineens anders.

Dit eindspel is theoretisch gewonnen en een zet of 10 later gaf mijn sportieve tegenstander het op.

In de zevende en laatste ronde moest ik tegen Martijn Naaijer (rating 1957) die met 5 uit 6 aan kop stond. Ik had nu een half punt minder. Bij winst was zou ik bovenaan komen te staan. Weliswaar kon Rein Brouwer op gelijke hoogte komen (hij won inderdaad zijn laatste partij) maar door de uitslag van de onderlinge partij zou ik dan kampioen zijn. Dat laatste bedacht ik overigens pas achteraf. Maar goed, zover kwam het niet. Tegen Martijn (die kampioen werd in 2008) kwam ik na een wat bizarre partij in een remise-eindspel met al oude pionnen terecht maar wilde het toch proberen en daar ging het mis. Toch geen spijt van want ik heb het tenminste geprobeerd! Nu werd ik vierde in plaats van (bij remise) gedeeld derde.

(foto @Gerard Burgers)

Het was een spannend toernooi, het is sowieso gezellig om oude bekenden tegen te komen en de sfeer is er altijd goed. Rijn de Jonge, van Moira Domtoren, is sinds een jaar of tien de organisator van dit toernooi dat onder auspiciën van de KNSB wordt gehouden. Hij eindigde als deelnemer net in het linker rijtje. Koos Stolk van het bondsbureau zorgt altijd voor de indeling.

De link naar de toernooiuitslag is: https://www.schaken.nl/onk/nieuws/martijn-naaijer-wint-nk-pastores.

Alle uitslagen staan hier.

Piet Kooiman

 

Eén reactie