jeugd,  toernooien

PJK 2020

Net als ieder jaar vonden in de Kerstvakantie de Persoonlijke JeugdKampioenschappen (PJK) plaats voor de C, D en de E in het Denksportcentrum En Passant te Bunschoten-Spakenburg.
Op 3 en 4 januari 2020 speelden de C en D, de E speelde alleen op de tweede dag.
Er waren 10 live borden paraat, waaronder 4 voor de topborden in de C en 6 voor de topborden in de D. Omdat daar zoveel goede jeugdschakers aan meededen werd ervoor gekozen daar meer borden live te laten zien.

Dit jaar deden Kobe, Leon en Duncan mee met het PJK C en D.

Leon moest uitkomen in de C, en kreeg daar nog meer speeltijd (55 minuten en 5 seconden increment), wat welkom was en geregeld bijna ten volle gebruikt werd. Er werd gestreden om een plaats op het NK en in Leons groep ging dat maar om 1 plek. Vooraf leek het er al op dat die plek voorbestemd zou zijn voor de favoriet Peter Nitrauw en dat werd ook bewaarheid. Aan het eind van de eerste dag lag evenwel alles nog open, een aantal spelers in de C had precies evenveel punten en daar zat naast Peter, ook Leon bij! In de eerste partij had hij een mooi eindspel wat heel spannend was om vanuit het cafe naar te kijken. Het was een wedren om het promoveren. Matteo de Haan promoveerde wel eerder, maar Leon promoveerde met schaak, waarna hij in een aantal zetten mat kon maken. Het toernooi begon dus goed. Hoewel hij een loper achterstond, won hij de tweede ronde ook, met een mooie vrijpion die ook nog kon promoveren. Helaas volgde er een verliespartij op de tweede dag en met een aantal remises daaropvolgend kom je dan niet meer bovenaan uit. Toch was het een mooi toernooi voor Leon, met elke partij op een livebord.

Kobe was natuurlijk een van de favorieten in de D groep. Naast Kobe deden alle D toppers van de regio mee, allen uiteraard favoriet voor de 4 NK plaatsen die er te verdienen waren. Ook Duncan moest dit jaar meedoen met deze topzware D groep. Omdat hij een middenmoot rating heeft mocht hij in zijn eerste ronde al uitkomen op bord 2 tegen topper Polle van Arendonk. Dat liep niet goed af. De eerste dag was sowieso een wat zwaardere dag voor hem, alhoewel hij deze afsloot met twee winstpartijen. Met een daarvan was hij enorm in zijn nopjes. Hij had met een rokade mat gezet…
Hij had, ontdekten we later bij het analyseren veel eerder al op een mat kunnen komen daar, maar dit was wel erg origineel.
Duncan zat afwisselend op live borden en gewone borden, maar er is natuurlijk ook netjes genoteerd, aangezien dit verplicht was voor de C en de D. Vanaf ronde 7 was het voor hem ook allemaal live te zien, toen volgde een voor Duncan werkelijk geweldige partij tegen Koen Aubel. Koen was eerder in de partij iets te gretig voor een dameruil gegaan en daar betaalde hij het volle pond voor. Hij had er wellicht nog remise van kunnen maken, maar gaf op na een mooie vork van Duncan. Daarna volgde er nog een winst tegen Samuel ‘t Hart en een mooie remise tegen Isafara Gergin. Isafara, die een fantastisch toernooi speelde, haalde met die remise de enige NK plaats voor het NK D meisjes binnen en stond vervolgens haar NK plaatsing voor de Jeugd af aan de nummer 5. Op die 5de plaats eindigden drie spelers, waaronder Duncan! Dit betekent dat Duncan verrassend genoeg een barrage zal moeten gaan spelen om die laatste NK plek voor de D tegen Noah Vandeputte en Vera van Apeldoorn op een nader te bepalen moment.

Kobe werd, niet geheel onverwacht, eerste. Hij liet maar een puntje liggen in een heel spannende partij tegen Polle. Mees werd tweede en Polle derde. Zij gaan allen naar het NK D.

Alle liveborden in de C en D zijn nog te bekijken op de site van de SGS via de links die zijn opgenomen in het verslag aldaar over het PJK. Zie: http://www.sgs-schaakbond.nl/?p=4673

Hier zijn ook nog mooie foto’s te bekijken.

Eén reactie

  • Harm-Theo Wagenaar

    Kobe gefeliciteerd en Duncan veel succes bij de barrage. Mooi dat onze jeugdleden zo goed (mee)draaien!