nieuws,  partijen,  SOS OZU 1

Als het stof is neergedaald

In Doorn-Driebergen hebben ze er dit seizoen ervaring mee: de wereld ziet er aan het einde van de avond anders uit dan je zo halverwege mocht verwachten. Vanavond ging over doorzetten en niet opgeven. De enige uitzondering was mijn eigen dramatische partij. Een paar dikke fouten en vanaf kwart over 8 was ik toeschouwer in plaats van deelnemer. Je kunt dan weglopen, onder een tafel gaan zitten, of de beperkte steun als teamcaptain geven tijdens de nog lange avond. Misschien een schouderklop, een resoluut nee als er over een remise-aanbod wordt nagedacht. Inspiratie opdoen voor dit stukje. Of een luisteren wat onze Huib allemaal roept.

Ik had in ieder geval genoeg tijd om langs de nog zeven borden te schuifelen. Gelukkig zag ik al snel Daniel afwikkelen vanuit een Engelse opening naar een eindspel met een centrum pion meer. Paard stevig op d4, gedekt door een pion op e5. Wit had een wit-veldige loper. Beiden hadden twee torens. Daniel’s tegenstander gaf al snel de moed op om er iets van te willen maken. Pfff, 1-1.

Aan de topborden gebeurde in de tussentijd spannende zaken. Ed zijn tegenstander had een paard op g8 geslagen, dat na e6 ingesloten leek. De stelling werd openen en opener en Ed speurde duidelijk naar een mataanval. Maar die was er niet, in ieder geval kwam deze niet. Wat afruilen verder stond Ed twee pionnen achter. Gelukkig stonden de pionnen van zijn tegenstander op c3,f2,f3 en h2. Niet echt verbonden dus. Zoals Ed altijd tegen zijn pupillen zegt: vechten jongen. En daar ging hij, met koning en toren op jacht naar de pionnen. In de tussentijd barricades opbouwen tegen matdreigingen. Het lukt, een dankbaar halfje werd binnengesleept. Of er nu iets dwingends in de stelling zat, we weten het nog niet.

Sander bouwde het weer op zijn Sanders op. Tegen zijn favoriete DD-tegenstander Erik Corneth. Een flinke opbouw van zware stukken op zijn koningsvleugel pareerde zwart met een opmars van zwarte pionnen. Tot Txd5 de knuppel in het hoenderhok gooide. Het kostte een kwaliteit maar lang leek dit afdoende compensatie. In het eindspel wikkelde Erik netjes af en Sander kon, als laatste van de avond zijn koning omleggen.

Op bord 5 had Jan Maarten snel zijn favoriete Svesnikov op het bord. Zijn tegenstander was voorbereid. Er ontwikkelde zich een interessante strijd om de d-lijn. Wit pakte ergens een pion mee, maar het bleek niet voldoende voor de winst. Met deze remise schreven we het laatste halfje op het scorebord.

Voor Henk Dissel zat het mee. Dat mocht ook wel eens. Het leek wat minder te gaan na het middenspel, maar een pion op d5 kreeg zwart maar niet van het bord. Na flink gemanoeuvreer schoof hij een veldje op, en werd daar een echte dreiging. De zwarte dame, toren en paard waren bezig om het ding op zijn plaats te houden. Na eerst scherp Pxh6 en daarna de inval op dit veld door de dame, maakte snel een einde aan de partij. Niet nadat de pion zich op d7 geofferd had. Een mooi punt kon worden bijgeschreven.

Naast hem had Evert besloten de avond eens wat anders te doen. Tegen oud-Nederlands correspondentiekampioen Gert Legemaat kwam er een Slavisch Damegambiet op het bord, de Botwinnik-variant met Lg5. Een garantie voor spectaculair schaak met oprukkende pionnen op de koningsvleugel door wit, en op de damevleugel van zwart. En aldus geschiedde. Een objectieve kijker zou rond zet 20 denken dat er sprake was van een gelijkwaardige strijd, maar dat was het al niet meer. Zet a4 was te voorbarig, en de afwezigheid van de loper op g5 in de witte verdediging liet zich voelen. Evert wikkelde bekwaam af en tekende voor het vierde punt van de avond. De partij is hieronder na te spelen.

Tot slot bord 8, Harm-Theo. Hij kwam knap uit de opening, maar liet opeens een pion gaan. Na flink geruil stond die bij zijn tegenstander naast het bord. De wit-veldige loper van zijn tegenstander hield zijn toren aardig in beslag. En ook hij rechtte de rug. De torens zorgden voor wat dreiging en uiteindelijk werd rond half 12 de vrede getekend. Het stof was neergedaald. Doorn-Driebergen keerde met 3,5 bordpunten naar huis. Wij vierden onze vierde overwinning, uit vijf matches. We staan (even) bovenaan. De volgende tegenstander is Woerden, uit.

S.C. Oud Zuylen Utrecht 1

S.V. Doorn-Driebergen 1

   
Eeden van, E. (Ed) 2083 Bies, E. (Eric) 2012 z-w ½ – ½
Blok, S. (Sander) 2069 Corneth, E. (Erik) 1973 w-z 0 – 1
Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2003 Groot de, J.A. (Johan) 2022 z-w ½ – ½
Dissel, H. (Henk) 1928 Vaate bij de, J. (Jaap) 0 w-z 1 – 0
Graaf de, E.G.A. (Evert) 1910 Legemaat, G. (Gerrit) 1912 z-w 1 – 0
Weegenaar, B.W. (Bertrand) 1895 Midde van, J.P. (Jon) 1885 w-z 0 – 1
Kuijper, D. (Daniel) 1791 Drie van, R. (Rik) 1875 z-w 1 – 0
Wagenaar, H.T. (Harm Theo) 1835 Huibers, A.A.J.M. (Arnoud) 1806 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1939 Gemiddelde Rating: 1926   4½-3½

Eén reactie

  • Harm-Theo Wagenaar

    Weer een mooi stukje Bertrand! Vier overwinningen waarvan drie met 4,5 punt; Het kwartje valt dit seizoen eens onze kant op…