extern,  partijen

Oud Zuylen 2 houdt En Passant 2 onder de duim

Ondanks de bittere kou werd er drifting geanalyseerd...
Ondanks de bittere kou werd er drifting geanalyseerd…

(door Ronald Gouma)
In de derde ronde van de Promotieklasse moesten onze reserves tegen de reserves van de landskampioen, En Passant uit Spakenburg-Bunschoten. Nadat de eerste twee wedstrijden jammerlijk verloren waren gegaan werd het nu wel eens tijd om wat puntjes te verzamelen.

Dat begon al minder goed omdat ??n van de vaste spelers zich lelijk in de vingers sneed en op het allerlaatste moment vervangen moest worden. Hij moest de rest van de avond duimen voor het team dat dit geen gevolgen zou hebben…

De tegenstander van Erik kon al vroeg terug naar Duimenland, want na amper 20 zetjes was er al een toren verloren gegaan en restte een compleet verloren eindspel (1-0).

Ook Frank werd geen duimbreed in de weggelegd en kon na amper iets meer dan 20 zetjes het tweede punt noteren (2-0).

Zelf kreeg ik een variant op het bord die ik op m’n duimpje ken en de 3-0 leek een kwestie van tijd. Dat werd ernstig verstoord doordat Ed de 2-1 liet aantekenen. Zijn tegenstander was verlaat, wat Ed tot duimen draaien noopte. Maar toen de schaakvisser eenmaal binnen was, haalde hij het punt ook snel binnen… (2-1).

Wout had inmiddels al remise aangeboden wat Huib verlokte tot de uitspraak “Wout, zet je de stukken terug in de beginstand en de koningen op het midden van het bord!”. Maar helaas had de tegenstander het remisevoorstel nog niet aangenomen en na een korte rookpauze besloot deze om – mede gezien de ontwikkelingen op de andere borden – door te spelen.

Inmiddels draaide ook Bertrand de duimschroeven bij zijn tegenstander aan wat een volgend punt opleverde (3-1). En kon bij mij het duimpje omhoog nadat ook aan de laatste tegenspartelingen van mijn tegenstandster een einde kwam (4-1).

Het laatste halfje (of meer) moest nu behaald worden door Wout, Pim of Huib.

Wout kon op zijn duim fluiten en ging uiteindelijk ten onder (4-2). Pim wilde geen duim wijken, maar moest toch de meerdere erkennen in zijn ervaren tegenstander (4-3).

Het lag er dus weer duimdik bovenop dat Huib de beslissing moest brengen, zie partij hieronder. In de slotfase hanteerde hij de duimstok echter beter dan zijn tegenstander waarna het inmiddels beduimelde wedstrijdformulier met een 5-3 overwinning kon worden ondertekend (!) De eerste twee matchpunten zijn binnen.
(N.B.: dit verslag is niet uit de duim gezogen…!)

Thans volgt de winstpartij van Huib, met commentaar van hemzelf.

SGS Promotieklasse 2014/2015 PRO:

? Oud Zuylen 2 En Passant 2 5 3
1. E. van Eeden (Ed) D. de Graaf (Dick) 0 1
2. H.G. Olij (Huib) G.J. Reichardt (Gert) 1 0
3. E. Corneth (Erik) A. van den Hoogen (Arie) 1 0
4. R. Gouma (Ronald) M.A. Reichardt (Monica) 1 0
5. W. van Goor (Wout) R. Krouwel (Robert) 0 1
6. B. Weegenaar (Bertrand) G.C. Heuveling (Gijs-Cor) 1 0
7. P.L. Gentenaar (Pim) A. van Diermen (Arie) 0 1

 

4 reacties