jeugd,  toernooien

NK VO op Tata Steel Chess on Tour in Eindhoven

Op de Chess on Tour dag van het Tata Steel toernooi speelden niet alleen de grootmeesters in het Philips stadion van de club PSV in Eindhoven. Het was tevens de finaledag van het NK voor schoolteams van het Voortgezet Onderwijs (VO). Leon was met zijn team van het Christelijk Gymnasium Utrecht (CGU) geplaatst voor die finale en wij gingen dan ook met vier spelers richting Eindhoven. Naast Leon waren dat Koen Aubel, Mika Kleibeuker en Fabian Kamminga. Er werd voor drie categorien een NK gespeeld. Leons school deed mee in categorie II (eerste twee leerjaren van VO). Nadat tieners vanuit het hele land het stadion binnengedruppeld waren en iedereen zich aan het voorbereiden was op de eerste ronde van het NK, verzamelde zich ook al het publiek dat naar de grootmeesters wilde gaan kijken voor de stadiondeuren, die nog hermetisch afgesloten waren. De sterspelers werden eerst rustig ontvangen. Ook van binnenuit het stadion konden wij nog niet naar hen toe. Het NK vond plaats op de eerste verdieping in de Sjef van Runzaal, de grootmeesters gingen spelen op de vierde met uitzicht op het voetbalveld. De eerste ronde begon nog voor de grootmeesters van start gingen. Tussen de rondes door was er niet veel tijd en permitteerden de meeste tieners zich alleen een momentje meekijken in de commentatorzaal die op dezelfde verdieping lag als het NK. Fascinerend vond Leon het om de commentatoren eens live bezig te zien. En ook leuk om zichzelf een paar seconden in beeld terug te zien in het pauzefilmpje van datzelfde commentaar.

Er werd goed aan de doelgroep gedacht: frisdrank en chocoladesnacks konden gratis bij de bar worden opgehaald. De zaal zat stampvol, maar er werd geconcentreerd gespeeld. Met 10 minuten p.p. en 10 seconden increment, moest er ook zeer scherp gespeeld worden. Onze 2de bordspeler was ziek en daardoor schoof Leon door naar het 2de bord. De 4de bordspeler schoof naar het 3de bord. En gelukkig hadden wij een reservespeler paraat die vervolgens het 4de bord innam. Een aantal van de tegenstanders kenden we al van naam of faam, en er waren heel wat sterke jeugdschakers in de competitie. Ons team speelde goed, maar haalde net niet de top 3. Het Stedelijk Gymnasium Leiden bleek oppermachtig. Leon had een geweldige dag en werd met 4,5 uit 5 de topscorer van bord 2. Een fantastisch resultaat. Na de uitreiking konden we nog even in de serene rust op de vierde verdieping een paar zetten van grootmeesters Anish Giri en Alireza Firouzja meepikken alvorens in het donker weer huiswaarts te keren. De andere grootmeesters waren inmiddels alweer terug naar Wijk aan Zee.
Zie voor meer: https://www.schaken.nl/nk-schoolschaak/nieuws/stedelijk-gymnasium-leiden-pakte-twee-titels-bij-voortgezet-onderwijs

Eén reactie