SOS OZU 1

Nipte zegen in SOS-competitie op sterk Moira door OZU1

Onze vorige match was tegen Woerden en we verloren daar met 5-3. Ik noemde ze in mijn verslag een maatje te sterk en riep ze uit tot winnaar van dit seizoen. Daar heb ik van Moira, terecht commentaar op gekregen. Op het moment van schrijven hadden zij 10 uit 5, dus 100% en reden om mij aan te spreken. Gelet op de context werd ik wel wat zenuwachtig. Deze wedstrijd zou origineel gespeeld worden op de avond dat Nederland tegen Argentinië werd gespeeld. We weten ook hoe dat af liep. En de motiverende rol die de uitlatingen van bondscoach Van Gaal op Messi en de zijnen had. Als een lap op een Argentijnse stier. Hoe was mijn verslag en uitroep over Woerden en onze aankomende match gevallen?

Een lichtpunt was de winst vorige week (10 maart) van OZU 2 uit tegen Moira 2: 4,5 – 3,5! OZU2 was duidelijk op basis van bordpunten de underdog (1772 om 1628). Dus vrijdag was het onze beurt. Een afzegging, een ziekmelding een paar dagen van te voren. Last minute was Pascal bereid om mee te spelen. En dat hebben ze bij Moira geweten!

Het eerste punt stond snel op het scoreboard, mijn tegenstander Tjerk bedacht een incorrect plan in het Schots, raakte snel een kwaliteit kwijt en kon verder geen vuist maken. Daniel volgde snel met een remise in een Franse Tarrasch. Zware bezetting van het centrum, veel geruil en toen was de energie er wel uit. Daarna duurde het lang. Piet liet zich al snel een pion ontfutselen en keek tegen een slechte stelling aan.
Jan Maarten wist zijn tegenstander op de koningsvleugel te overweldigen. Ik was een half uur weg en toen was de zwarte koning moederziel alleen tegen een overmacht van een loper, een pion op e6, twee paarden en een toren. Welke bom was hier ingeslagen? Het mat volgde snel. 2,5 – 0,5 was de tussenscore. Ok, Piet stond slecht, Sander raakte ook een stuk kwijt tegen wat aanvalskansen. Daarentegen Jaap won een pion, Pascal pijnigde zijn tegenstander en HTW stond solide als altijd.

Het liep rond half 12 snel naar 3-3: Sander en Piet moesten opgeven, Jaap kon weinig met de pluspion in een eindspel met ongelijke lopers. In de tussentijd confronteerde Pascal zijn tegenstander steeds met nieuwe uitdagingen. Een klassieke Polugajevski-variant in het Siciliaans was afgestopt.

Een analyse is hier te vinden: lichess.org/9GCIhSVf#1

De zetten 23 tot en 36 speelden zich in een minuut of 5 af. Met deze winst kon ons gelijkspel niet meer ontgaan. Harm-Theo speelde onwetend nog op winst. Misschien heeft het nog ingezeten, en het kon ook risicoloos, maar toen de onvermijdelijke remise gesloten werd haalde ik toch wat opgelucht adem. Mooie winst. Volgende week ZZ Combinatie thuis.

Complete uitslag kan je hier vinden.