SOS OZU 1

Een rustige avond voor OZU1 tegen ZZ Combinatie, zo leek het

In geen van de partijen waren we echt in de problemen. Toch verraadt de eindstand 4,5 – 3,5 een grote spanning. En dat was het ook even toen er bij een 3-2 voorsprong in de slotminuten nog 3 partijen bezig waren. Twee leken te winnen, één remise. Het werd één nederlaag, één remise en één winstpartij: 4,5 – 3,5

Het slechte nieuws eerst. Na zijn overwinning tegen Moira  speelde Pascal een agressieve partij (naspelen kan https://lichess.org/study/RSBtMspB/IS6yep58 Scherpe Najdorf met f4, g4, Df3, Tg1. Alleen na Lc4 wist Pascal g6 niet te vinden. Achteraf jammer want dat was wel winnend geweest zoals Jaap in de nazit graag demonstreerde. En dus verwaterde de voorsprong, kreeg zwart opeens kansen in een zwaar toreneindspel (let op het met 4 torens bezette centrum op zet 37). En toen vertelde Pascal zich en was de stelling verloren.

De remise in de slotstelling kwam van Harm-Theo met zwart. Helaas want er waren veel winstkansen. In de stelling hieronder vond hij axb2 maar gaf veel voordeel weg met De2 en dame ruil. Hoe had dat beter gekund?

Het eindspel gaf hem ook weer kansen en misschien heeft hij daar de winst ook gemist.

Wel winnaar was Sander die wat laat begon maar rapido twee pionnen voorsprong nam. Aan het einde van de partij leek zijn tegenstander met een binnenvallend paard en toren nog wat te kunnen rommelen. Maar alles leek onder controle. De andere winstpartij kwam van Jaap die voor een zieke Ed inviel. ZZ Combinatie had hun joker op het tweede bord gezet. Deze 1500 speler werd door Jaap volledig overklast. Remises waren er verder van ondergetekende, een Italiaans vierpaardenspel waar weinig eer aan te beleven viel, Evert in een Engels dat ook doodbloedde, Wout eveneens Engels, won makkelijk een pion, gaf die weer weg omdat hij dacht een stuk te winnen wat weer niet zo was. En Jan-Maarten had een pion in een eindspel met lichte stukken en alle pionnen op de koningsvleugel en kon daar niets winnends van maken. Hij heeft het geprobeerd.

Nogmaals we kwamen nergens echt in de problemen, maar de nipte winst is geen afspiegeling van het krachtsverschil. Met 9 matchpunten staan we derde.

De volledige score is te vinden op: https://sosc.netstand.nl/pairings/view/7099

2 reacties

  • Jaap van der Tuuk

    Toen mijn( overigens sympathieke) tegenstander vroeg hoe mijn naam gespeld dient te worden voelde ik de bui al hangen.Verenigingen moeten gewoon hun beste spelers op de hogere borden zetten; dit kost handenvol ELOpunten.

  • Sander Blok

    Spannende partij, Pascal! En een kunstwerk voor aan de muur met de vier torens in het centrum!