SOS OZU 1

Woerden kampioen!

Met nog een paar ronden te spelen lijkt het voorbarig, maar 6 gespeeld 6 gewonnen, is overtuigend. Op papier is Woerden veel sterker. De eerste 4 borden ruim boven de 2000, daaronder alleen 1900 spelers. We dachten met het wisselen van bord 1 en 3 wat slims te doen, zij ook. Dus zat Sander op 3 tegenover zijn tegenstander waar hij vorig seizoen briljant van won (https://oudzuylenutrecht.nl/sanders-goede-openingsvoorbereiding-wordt-beloond/). Ook nu geen saaie partij.

Het is voor het eerst dat ik als non-playing captain in een uitwedstrijd zat. In Bridgeclub Victoria in Woerden. Veel leden bij dat plaatselijke schaken, genoeg vrouwen ook. En warm. In Woerden is de gasprijs vast een stuk lager dan in Utrecht, het was bloedheet. Naar de match. Ik had het idee dat ik naar een potje armdrukken keek, waarvan de ene armdrukker wist dat hij veel sterker was, maar dat niet meteen hoefde te laten zien. De eerste remise was er relatief snel, na een uurtje of 2. Wout speelde een soort van Engels, remisemarges zijn niet overschreden. Ik noteerde: we hebben goede kansen, behalve Ed, die liet zich na een Pools gambiet wurgen. In de slotstelling stonden al zijn stukken en pionnen, er was weinig geruild, op 3 rijen gedrukt. Zijn tegenstander zag alle dreigingen, en duwde Ed steeds verder naar achteren. En als je Ed wel eens gezien hebt, dat is een prestatie. Ed zijn nederlaag was de derde in een kort rijtje: Piet leek goed te staan, verspeelde een pion, offerde een kwaliteit voor tegenspel maar nadat de dames geruild waren was het klaar. Evert wist dat zijn tegenstander een paar maten te groot was. De armworstelaar had zijn spieren getoond. 3,5-0,5. En toch, het zag er verder niet gek uit.

Jan Maarten had toch een kansrijke aanval in een Franse opening met La5. Zijn tegenstander had veel stukken op de dame, Jan Maarten richtte zijn lopers, dame en toren op de koningsvleugel. Een engine zal vast een winnend pad vinden, Jan Maarten niet. In tijdnood kwam de boel vast te staan en verzandde het in remise: 4-1.

HTW, Sander en Daniel waren allen in een intrigerend tijdnoodgevecht verwikkeld, en eerlijk het had zomaar 4-4 kunnen worden. Sander heeft weer een bijzonder scherpe partij gespeeld. Waarschijnlijk gewonnen gestaan. Een dame tegen loper en toren, geen simpele opgave met soms 4 seconden op de klok. In tijdnood nam hij het zekere voor het onzekere en dwong een remise af. Eigenlijk overkwam HTW dat ook. Het eindspel zal vast gewonnen gestaan hebben, maar tijdnood noopte beide spelers tot snelle keuzes. HTW’s tegenstander bracht een h-pion naar h2. Eeuwig schaak was daar logischerwijs de beste optie. Tot slot redde Daniel de eer. Hij had de hele partij een groot ruimtevoordeel in het centrum. Opeens leek het mis te gaan, er dook een loper in een gat op d4, een dame op h4, daarna een toren op b2, maar het kon net. Ook hier hectische tafrelen in het eindspel. Seconden werk. Ironisch genoeg was het de doorgebroken d-pion die mat gaf. Goede partij en de eer was gered. We hebben partij geboden, het was dit seizoen tegen deze tegenstander niet voldoen. Gefeliciteerd alvast met het kampioenschap Woerden!

PS en tot in maart, bij ons thuis voor de beker. De koffie is warm (de verwarming niet).