SOS OZU 1

Netjes weg uit Woerden met een gelijk spel

Een spoiler al in de titel. Maar het werd zoals het begon, gelijk, 4-4. En daarmee zijn we (12 februari 2020) even koploper, samen met Amersfoort. Die van Woerden gingen ons eronder krijgen. Ook zij leven in de veronderstelling hoog te gaan eindigen dit seizoen. En wij ook. Het gaat de komende ronden nog ergens over. 4-4 werd het niet “even”. Evert klaagde wel dat er meer in had moeten zitten. Maar gemiddeld was Woerden 50 elopunten sterker en behalve aan bord 8 had iedere Woerdenaar  een hogere rating.

Alhoewel de eerste vier partijen relatief snel en bloedeloos verlopen waren. En allemaal in remise werden afgesloten. Henk won weliswaar in de Averbach-variant van het Koningsindisch een op b5-geofferde pion terug, maar zijn tegenstander opende de trukendoos. In mijn partij, een tweepaardenspel, werd de remisemarge nergens overschreden. Harm-Theo had een veelbelovende open h-lijn. Maar de zware stukken werden snel geruild en de koningen keken vanachter hun pionnenforten een poosje naar elkaar. En lieten het daar om 10 uur maar bij.
Evert kwam helemaal uit Maastricht aansnellen. Om vervolgens na 21 zetten geen vijandige pion of stuk aan te kunnen raken. Al het materiaal stond nog op het bord. En na afloop van de wedstrijd, waar hij de zetten van Sander stond te noteren, ging hij weer terug naar zijn hotel bij Maastricht. Zijn tegenstander had ongeveer hetzelfde gedaan, maar dan vanuit Groningen. Alles voor het team.

Zo halverwege, met een 2-2 tussenstand, leek het kiele kiele te worden. Eigenlijk stond Jan-Maarten alleen goed. Daniel had ergens in de hoofdvariant van het Caro-Kann een kwaliteit verloren en zijn d4-pion stond onder druk van twee torens en een dame. Sander was veroordeeld tot secuur verdedigen van een pion op c7. Ed was niet echt goed uit een Siciliaanse opening met wit gekomen. Het zag er allemaal als los zand uit. Een plan was in ieder geval niet op het bord te zien. De 3-2 kwam van Jan-Maarten. De eerste drei borden draaiden deze avond om het veld f6.

De tegenstander van Jan-Maarten had daar een paard staan dat gepend werd. Een vroeg ingeleverde pion op d5 zorgde ervoor dat zwart weinig ruimte had om een stelling op te bouwen. Op de “bevrijdende” zet b5 offerde Jan-Maarten met d6 een stuk. De aanval was snel doorslaggevend. Mooi uitgevoerd. Zie de partij hieronder. Hij mopperde wel dat het allemaal niet goed draait extern, maar in dit team  heeft hij inmiddels drie partijen gewonnen, tegen sterke tegenstanders. Hopelijk komt de partij hier op de site. De voorsprong werd al snel ingeleverd doordat Daniel moest opgeven. D4 ging verloren, waarna een toren en dame bruut de witte koning te lijf gingen.

Alle ogen waren nu gericht op de eerste twee borden. Ed zijn stelling was tot leven gekomen. Hij speelde deze fase weergaloos. Een goed getimed kwaliteitsoffer op c3 gaf hem een belangrijk schaakje (en een zwarte pion op f6) en een vrijpion op c6. Zijn lopers bestreken samen de belangrijke lijn g1-a7 en h1-a8. Tijdnood hielp zwart ook niet. Na dame-promotie was het wel gedaan. Eén van de meest mooie partijen die we Ed de laatste tijd hebben zien spelen. Zeker vermelding in het Jaarboek en kandidaat voor de partij van het jaar.

Sander verloor in de tussentijd een ongelijke strijd. Hij opende een gaatje op f7 wat snel bestraft werd. De verdedigende paarden waren geen match voor de lopers. In een verloren stelling ging hij door zijn vlag.

Als teamleider kan ik nu het volgende stellen: we hebben alles in eigen hand om kampioen te worden. We spelen nog tegen nummer 1, Paul Keres. En we moeten nog tegen de twee laagst staande teams. Paul Keres speelt verder nog uit bij Woerden. Eén van de twee, of allebei gaan daar punten verliezen. Vorig jaar speelden we in ronde 6 in Bussum ook 4-4  gelijk om daarna in ronde 7 enorm op onze donder te krijgen in Bunschoten. We zijn dus gewaarschuwd. 11 februari tegen de Rode Loper thuis. Publiek is welkom. Het gaat om het kampioenschap!

Uitslagen

S.C. Woerden 1

S.C. Oud Zuylen Utrecht 1

   
Goes, S.F. (Sten) 2193 Eeden van, E. (Ed) 2074 z-w 0 – 1
Ercan, S. (Selman) 2130 Blok, S. (Sander) 2047 w-z 1 – 0
Schröer, M.J. (Marcel) 2099 Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2027 z-w 0 – 1
Oosterlaken, E. (Ed) 1995 Dissel, H. (Henk) 1908 w-z ½ – ½
Wiering, J.O. (Jelle) 1965 Graaf de, E.G.A. (Evert) 1912 z-w ½ – ½
Ouwens, K.K. (Klaas) 1894 Weegenaar, B.W. (Bertrand) 1888 w-z ½ – ½
Oort van, M. (Marcel) 1872 Kuijper, D. (Daniel) 1834 z-w 1 – 0
Ami l’, M. (Martijn) 1829 Wagenaar, H.T. (Harm Theo) 1853 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1997 Gemiddelde Rating: 1943   4-4