schaakgeschiedenis

De Nieuwe Remise gesloopt

Willem Dreeslaan 55 of wat er van over is. Foto: Alwin van Ee (2 juli 2023)

Het is altijd een merkwaardige gewaarwording als je langs de puinhopen van een gebouw met een geschiedenis loopt. Dezer dagen wordt het oude denksportcentrum aan de Utrechtse Willem Dreeslaan 55 gesloopt. Menig schaker heeft herinneringen aan dat gebouw. Een pareltje van laat-twintigste-eeuwse architectuur kon je het niet noemen. Zoals Jaap het zei: ‘Omdat je meestal binnen zat merkte je het niet zo, maar wat was dat gebouw allejezus lelijk!’
Het was een voorbeeld van een oninteressante maar efficiënte bouwstijl, zoals er zoveel buurthuizen en andere gedrochten in het laatste kwart van de vorige eeuw werden gebouwd. Toch zullen veel denksporters met plezier dan wel enige weemoed terugdenken aan de tijd dat daar fanatiek geschaakt en gebridged werd, en op iets kleinere schaal go werd gespeeld. Na afloop van een serieuze avond schaken bezondigden veel spelers van SC Utrecht zich vaak aan boerenbridge. De bar, nu gereduceerd tot een hoop stenen, bleef tot zeer laat open.
Het gebouw werd in 1990 opengesteld voor denksporters. Het werd het hoofdkwartier van de Nederlandse Bridgebond en was de opvolger van ‘De remise’ aan de Kanaalstraat. De naam bleef hetzelfde, maar ter onderscheid sprak men over ‘De Oude remise’ en ‘De Nieuwe Remise’. Drie Utrechtse schaakclubs verhuisden naar de nieuwe locatie: Schaakclub Utrecht, Paul Keres en UCS De Rode Loper.

De bridgebond had het voor het zeggen. In 2001 koos de NBB voor het nieuwe Nationaal Denksport Centrum Den Hommel en de schakers moesten de Willem Dreeslaan verlaten. Ze hadden de mogelijkheid om mee te gaan met de bridgers. Alleen SC Utrecht deed dat. Paul Keres ging naar de Shute, UCS De Rode Loper ging naar Dijckzigt.

Het gebouw aan de Willem Dreeslaan was later in gebruik als kantoor door de Van der Hoevenkliniek en de Forensische Polikliniek Kindermishandeling.

Er komt een nieuw appartementencomplex met 62 wooneenheden. Op de begane grond van het gebouw zijn er commerciële ruimten gepland. Je vraagt je af wie van de toekomstige bewoners nog iets over het schaakverleden van deze plek zal weten.

De ingang is nog zichtbaar. Op de plek van de steenhoop rechtsonder bevond zich de bar. (Foto: Alwin van Ee, juli 2023)

Eén reactie

  • Jaap van der Tuuk

    Omdat je ed meestal binnen zat merkte je het niet zo,maar wat was dat gebouw allejezus lelijk!