jubileum

Zuilense Verenigingen in Museum van Zuilen

museumzuilen-tentoonstelling_20161019De tentoonstelling ‘Zuilense Verenigingen’ in het Museum van Zuilen wordt officieel pas op 18 november geopend, maar het onderdeel over Schaakclub Oud Zuylen Utrecht is al te bekijken. De schaakvitrine staat tussen de afdelingen van voetbalvereniging Elinkwijk en van de Utrechtse Christelijke Korfbalvereniging S.M.S. (‘Sport Maakt Sterk’, onder de leden ook bekend als ‘Sjans Met Succes’).

De expositie valt niet geheel toevallig samen met ons jubileum. Jo Drijver heeft materiaal uit het Oud Zuylenarchief aangeleverd. U kunt er vele curiosa aantreffen die met de geschiedenis van de club te maken hebben. Zo is er een collectie oude schaakklokken, ligt onze voorzittershamer er en is uiteraard de schaakgong aanwezig. Ook het schaakspel van de heer Kleinsma, een der oprichters van de club, staat er. Bijzonder is het straatnaambord van de verdwenen Damestraat, door Jo Drijver uit de puinhopen gered tijdens de sloop van deze straat.

Door de komst van Werkspoor en Demka groeide Zuilen van ongeveer 944 inwoners in 1913 naar ruim 26.000 op het moment van de annexatie op 1 januari 1954. Deze aanwas zorgde ervoor dat Utrecht de vierde stad van Nederland werd. Het verenigingsleven bloeide dan ook enorm op in dit televisieloze tijdperk.

We kunnen u aanbevelen een bezoekje aan dit unieke museum te brengen! Het kleine maar dappere museum overstijgt zonder meer het ‘Zuilense’ en vertelt u veel over de geschiedenis van de stad Utrecht als geheel. Directeur Wim van Scharenburg zal u graag rondleiden. De tentoonstelling is tot ver in 2017 te bekijken.

Museum van Zuilen
Amsterdamsestraatweg 569, 3553EH Utrecht, 030-2443078, info@museumvanzuilen.nl
Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur.

Zie ook:

museumzuilen-tentoonstelling_overzicht_20161019

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren