SOS OZU 3

SOS 3A: DENK & ZET 2 – ZET & DENK 3 5-3

[Door: Jo Drijver]

Er staat niets meer op het spel en een deel van de spelers heeft op de site van de competitie ontdekt dat de spelers van de club uit Vinkeveen een veel lagere rating hebben dan wij.

Dus dat wordt pletten en vroeg naar huis. Hoogmoed komt meestal voor de val. Bij de club uit de polder hebben ze geleerd om eerst te denken en dan te zetten. Bij OZU was het ditmaal eerst zetten en dan denken. Binnen de kortste tijd stonden we met 3-0 achter. Onze toppers (Hans 5-4, Jan 5-4 en Peter 3-2½) lieten ons in de steek en zetten ons al heel snel op een onoverbrugbare achterstand. Peter was de eerste die naar de bar vertrok. Gewoon verslagen. Jan stapelde de slechte zetten op elkaar en leverde teveel materiaal in. Bij Hans kwam de nederlaag onverwacht. Net als zaterdag overspeelt hij zijn tegenstander in de opening. Als de tijd rijp is om te oogsten gaat het onverwachts mis. Zaterdag werd het op het nippertje remise. Nu waren dame en paard niet voldoende om toren, paard en loper een aframmeling te geven. Gelukkig scoorde een invaller aan het 6e bord een vol punt maar remises van Theo en Hidde zorgden er voor dat een overwinning al uitgesloten was (4-2). Van Hidde een prima prestatie. Tegen Cees Verburg speelde ik al zo’n 60 jaar geleden in het gezellige toernooi van de schaakclub Breukelen en mocht toen al blij zijn met iets meer dan een nul.  Aan de drank hoorden we dat het een nederlaag werd omdat zelfs Maurice (5-4½  onze topscorer) de koning om moest leggen. Even in de zaal kijken of we naar huis konden. Bert stond achter het bord om zijn stelling te bewonderen. Zijn tegenstander was bezig met de zaal op te ruimen en had nog 23 minuten op de klok. De wedstrijdleider vroeg of hij van plan was verder te spelen. Liever niet. Ik sta verloren en mag ik opgeven? Dat mocht en de eindstand kwam hiermee op 5-3. Vervolgens naar huis omstreeks kwart over elf. Maar helaas, de auto van Maurice wilde niet meer. Storing in de elektronica. Over een uur zouden ze eventueel komen om te helpen. Tegen twaalven kwamen twee spelers van het eerste van Denk & Zet naar buiten en ontfermden zich over ons en vroegen wat er aan de hand was. Om twaalf uur wordt het luxe gebouw gesloten en moeten we verder buiten in de regen ons vermaak zoeken. Een taxi was er niet in Vinkeveen, mogelijk in Breukelen. Er reed misschien nog een bus naar Amsterdam maar zeker niet naar Utrecht en ook niet naar het station in Breukelen. Maurice zei al dat we niet moesten wachten want hij kon wel met de sleepdienst mee als ze kwamen. Cees Samsom, bestuurslid, jeugdleider alsmede eerste bordspeler en nog veel meer van de voormalige schaakvereniging Breukelen, zei tegen Wim de Groot, voormalig speler van Oud Zuylen: “We maken een rondje via Utrecht naar Breukelen en zetten ze netjes voor het huis af.”

En zo gebeurde. We waren aldus om half één alsnog thuis. Een geweldig gebaar van goede bekenden uit de schaakwereld. Onze dank is zeer groot. Maurice in een mail gevraagd naar zijn belevenissen. Hieronder zijn antwoord.

“Ik ben uiteindelijk heelhuids thuisgekomen. Het mannetje van de ANWB was rond 0.10 uur bij me. Hij vermoedde dat de accu het probleem was en dat was ook zo. Na 6 jaar had een van de accucellen er de brui aan gegeven. De auto kon alleen nog maar via startkabels gestart worden. Rond 0.30 uur kon ik wegrijden, op aanraden van de ANWB-er direct naar autobedrijf De Rooij in Bilthoven, want anders moest ik vanmorgen weer iemand met startkabels laten komen. Van daaruit ben ik te voet naar huis gelopen, waar ik om 1.15 uur aankwam. Voordat ik in slaap viel was het een uur of 3 en tegen 6 uur was ik al weer wakker: ik heb dus kort geslapen, maar verder wel goed. Zojuist ben ik al naar De Rooij teruggelopen en uiterlijk morgen krijg ik mijn auto weer terug.

Een jaar of 10 geleden heb ik eens een klapband gekregen op weg naar Rivierenland. Toen kwam ik daar pas om half 9 aan (met een thuiskomertje) en stond nog maar een uur bedenktijd op mijn klok. Die partij heb ik dan ook glansrijk verloren. Zo bezien was het nog een geluk bij een ongeluk dat de accu er pas op de terugweg mee stopte.”

Uitslagen

S.V. Denk en Zet 2 S.C. Oud Zuylen Utrecht 3 Score
Vree, A.M. (Marijn) 0 Lange de, H.J.G. (Hans) 1681 z-w 1 – 0
Broere, A. (Bram) 1669 Ackerman, J.C. (Jan) 1725 w-z 1 – 0
Boer de, J. (Jan) 1618 Lardenoye, B. (Bert) 1619 z-w 0 – 1
Siecker, T. (Thierry) 1497 Timmerman, P. (Peter) 1578 w-z 1 – 0
Barwegen, F.H. (Freek) 1534 Rooijakkers, T.M.H. (Theo) 1472 z-w ½ – ½
Kronemeijer, E.W. (Evert) 1478 Drijver, J.J. (Jo) 1563 w-z 0 – 1
Verburg, C. (Cees) 1556 Bok, H. (Hidde) 1406 z-w ½ – ½
Vrinzen, L.J.H. (Bert) 1290 Diederen, M. (Maurice) 1232 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1520 Gemiddelde Rating: 1535   5 – 3