extern,  knsb,  KNSB OZU 3

Snelle voorsprong OZU 3 is niet genoeg

Copyright OZU 2019

[Door Ed van Eeden] ‘We hebben in ieder geval gevochten, als team,’ concludeerde Hans J.G. de Lange na afloop. Dat kon niet ontkend worden, gezien alleen al de moegestreden aanblik die de afdruipende onzen boden. Maar ook na deze ronde staan we nog steeds eenzaam onderaan in klasse 4C.

Schaakgenootschap Amersfoort huist in een als ‘Denksportcentrum’ aangeduid zijzaaltje bij een parkeerterrine op een bedrijventerrein, ver buiten het stadscentrum. Merkwaardigerwijs speelds SGA 1 een uitwedstrijd terwijl wij ter plekke aantraden tegen het tweede, dat een aanzienlijk hogere gemiddelde rating heeft dan ons illustere derde, de dappere debutant in de KNSB-competitie.

De middag begon goed. Ik was als eerste klaar en moest dus het verslag schrijven. Mijn tegenstandster kwam haar openingsproblemen niet te boven, zag zich in het middenspel geconfronteerd met een achterstand van twee pionnen en een kansloze stelling en concludeerde: ‘Dit geloof ik verder wel.’

Kort daarna toonde Freek Bustra’s tegenstander zich iets te gretig in een positie waarin hij genoegen had moeten nemen met een kwaliteits plus, waarna Freek hem er vrolijk af combineerde: we stonden zowaar met 2-0 voor, een luxe die we dit seizoen nog niet hadden meegemaakt.

Daarna ging er het een en ander mis. Hans J.G. zette vol zwier een aanval in bij tegengestelde rochades. Toen de kruitdampen optrokken, had hij een handvol materiaal minder en restte nog slechts wat stuiptrekken.

Tom Gaaff speelde in feite met een hele damevleugel minder, terwijl zijn tegenstander langzaam maar heel zeker een overweldigende troepenmacht naar zijn arme koning dirigeerde. Een wanhoopsuitbraak versnelde het einde.

Erik van Dijk was al vanuit de opening aan het worstelen, zat steeds mismoediger achter het bord en wist het tij niet te keren.

Bart de Vries speelde tegen Dick Tommel, die in de jaren zestig een speler van naam was en sinds zijn pensionering het schaakspel weer serieus heeft opgepakt. Dat voelde de arme Bart aan den stevigen lijve: een licht openingsongemak groeide uit tot een steeds groter voordeel voor zijn tegenstrever, die het vonnis met vaardige hand voltrok.

Inmiddels stonden we met 4-2 achter en kon slechts een klein wonder ons nog aan een gelijkspel helpen. Dat wonder bleef uit. De stelling van Jan Ackerman was al in de opening één grote zwakte van vrijwel alle zwarte velden. Jan probeerde nog wel wat, maar zijn tegenstander rekende hem genadeloos in.

En de arme Jan Willem Lubbers zat als laatste nog te zwoegen in een mismoedig makend eindspel met een pion minder, dat door de vijand wurgend goed werd uitgetikt.

Na de aanvankelijke, fraaie 0-2 werd het dus uiteindelijk 6-2. De vijand triomfeerde genadeloos. Wij likten onze wonden en dropen af. Een enkeling gebruikte nog een Chinese maaltijd op weg naar huis. Snif.


Ed van Eeden

 

 

 

Amersfoort 2Oud Zuylen Utrecht 3

Ronde: Ronde 7

Amersfoort 2

Oud Zuylen Utrecht 3

Cloet de, J.L. (Jeanine) 2002 Eeden van, E. (Ed) 2104 z-w 0 – 1
Tissink, A.J. (Arjan) 1942 Lange de, H.J.G. (Hans) 1700 w-z 1 – 0
Jaarsveld van, H.G. (Henk) 1842 Dijk van, E. (Erik) 1880 z-w 1 – 0
Gevel van de, E. (Ed) 1873 Busstra, F. (Freek) 1799 w-z 0 – 1
Oskam, C. (Caspar) 1812 Lubbers, J.W. (Jan-Willem) 1657 z-w 1 – 0
Beltman, A.R.A. (Guus) 1864 Ackerman, J.C. (Jan) 1688 w-z 1 – 0
Tommel, D.K.J. (Dick) 0 Vries de, B. (Bart) 1503 z-w 1 – 0
Snijders, J. (Jan) 1771 Gaaff, T. (Tom) 1163 w-z 1 – 0

Gemiddelde Rating:

1872

Gemiddelde Rating:

1687

6-2