KNSB OZU 4

OZU 4 vindt Waterloo in Waalwijk

[door Judith van Amerongen] Voorafgaand aan de wedstrijd waren de verwachtingen hooggespannen. Als we zouden we winnen van de koploper, kwamen we in matchpunten gelijk en dan moesten we alleen de laatste ronde nog even flink uithalen tegen de hekkensluiter. Iedereen was top op het bot gemotiveerd. Helaas moest Alwin verstek laten gaan wegens een schoolreünie (ook wel schoolruïne) genoemd. Maar met 9 man in het team was er geen invaller nodig.

Plaats van handeling was een gigantisch sportcentrum aan de rand van Waalwijk, waar een groot rolstoelhockey-toernooi plaatsvond. Mooi om te zien. In een riante speelzaal werden we hartelijk welkom geheten door onze sympathieke tegenstanders. Dit seizoen in de Brabantpoule is sowieso goed bevallen. Doordat we veel autobezitters in het team hebben is het reizen geen probleem en je komt nog eens ergens.

Hoewel het er aan het begin van de middag op enkele borden nog wel aardig uitzag, werd al snel duidelijk dat de kans op winst klein was. Toen ik bij Jan ging kijken (bord 7) waren ze al ver in het middenspel en stond hij een pion achter. Hij probeerde er nog wat van te maken met een aanval op de koning, maar zijn tegenstander had te veel tegendreigingen en de partij ging verloren. Daarna ging het snel. Bert (bord 3) nam remise aan in een stelling die er ook echt wel zo uitzag. En ineens had Rens (bord 8) ook verloren. En dat was een grote teleurstelling! Hij was prima uit de opening gekomen en stond 2 pionnen voor tegen een op papier veel sterkere tegenstander. Maar in het middenspel draaide hij 2 zetten om waardoor zijn stelling instortte. Helaas iets wat dit jaar vaker is voorgekomen, maar gewoon doorzetten Rens! Je bent er goed mee bezig.

Harry (bord 4) speelde een zeer ingewikkelde partij waarin pionnen het spel bepaalden. Zijn tegenstander kon ergens in het centrum doorbreken en toen was het snel afgelopen. 3,5-0,5 achter dus en op de resterende borden zag het er ook niet veelbelovend uit. Het leek een echte slachting te gaan worden. Leo (bord 6) is hard zoekende naar een goede verdediging tegen d4. Vandaag lukte dit echter niet, hij zette zijn stukken niet goed neer en zijn tegenstander maakte daar zeer effectief gebruik van.

Was er dan nog wel iets positiefs te melden? Ja, dat bewaarden we tot het laatst. Ik zelf (bord 5) mocht het opnemen tegen de teamleider van Waalwijk, die tot nu toe nog al zijn partijen gewonnen had. Vanuit het Bogo-Indisch ontstond een interessant middenspel. Ik koos niet helemaal het goede plan in de afwikkeling richting het eindspel en kwam wat passief te staan en leek een doorbraak op de damevleugel niet tegen te kunnen houden. In de volgende stelling heb ik net f4 gespeeld. Zwart reageert verkeerd met f5, waardoor ik na gxf5, Lxg5 met Td5 weer kansen kreeg. Toen zwart daarna het walgelijke Le4 speelde, konden de stukken direct in het doosje en was de eerste overwinning voor ons binnen.

Pascal (bord 2) is onze absolute topscorer: hij heeft al zijn partijen dit seizoen tot nu toe gewonnen. Ook in deze partij ging hij voortvarend van start. In een Slavische partij pakte hij met zwart al snel het initiatief. Maar zijn tegenstander gaf helaas geen krimp en bleef adequaat tegen spelen. Pascal deed nog wat pogingen, maar meer dan remise zat er niet in. Nu was alleen onze kopman Ronald (bord 1) nog bezig. Hij stond gedrongen en had twee vijandige lopers in zijn stelling staan. In gierende tijdnood raakte zijn tegenstander echter een verkeerd stuk aan en kon gedesillusioneerd opgeven.

Eindstand dus 5-3. Maar daar kwamen we nog goed mee weg. Waalwijk 2 zal de terechte winnaar worden van deze poule. Toch hopen we nog stilletjes volgend jaar een klasse hoger te mogen spelen, want de niveauverschillen in de kelder van de KNSB-competitie zijn wel erg groot.

Traditioneel werd de dag afgesloten met een etentje in een lokaal etablissement. Super gezellig zoals altijd! Oké je moet er af en toe even voor zorgen dat Pascal zijn mond houdt zodat hij ook nog wat eet, maar er zijn ergere dingen. Bronnen beweren dat er voor de volgende wedstrijd, die tevens onze laatste van dit seizoen is, zelfs een echte house-party georganiseerd gaat worden!

Waalwijk 2Oud Zuylen Utrecht 4

Ronde: 6

Waalwijk 2

Oud Zuylen Utrecht 4

Wanrooij van, W.C.P. (Wim) 1828 Gouma, R. (Ronald) 1810 z-w 0 – 1
Waeterschoodt, R. (Richard) 1822 Boittin, P. (Pascal) 1818 w-z ½ – ½
Gelder van, L.H.M. (Leon) 1759 Lardenoye, B. (Bert) 1681 z-w ½ – ½
Beerens, J. (Jeroen) 1547 Thorig, H. (Harry) 1706 w-z 1 – 0
Duquesnoy, J.I.G.A. (Joost) 1778 Amerongen van, J. (Judith) 1678 z-w 0 – 1
Verhoofstad, R. (Ron) 1704 Keijzer, L.F. (Leo) 1678 w-z 1 – 0
Remmers, J.H.H.A. (Hans) 1711 Gijzen, J.W. (Jan) 1473 z-w 1 – 0
Dijk van, E.R. (Edgar) 1612 Wolters, R.S. (Rens) 1246 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1720 Gemiddelde Rating: 1636 5-3