jeugd,  toernooien

Pepernotenschaaktoernooi

Daags na pakjesavond hielden we bij de jeugd het Pepernotenschaaktoernooi.

In zes- en vierkampen hadden we snelschaakpartijtjes van 5 minuten per persoon en bij elke partij werden alle pionnen vervangen door pepernoten (of eigenlijk kruidnootjes), de gewone voor zwart en kruidnootjes met witte chocolade eromheen voor wit. Elke pion die geslagen werd of promoveerde, mocht worden opgegeten of bewaard in een eigen bekertje. De bedoeling was dus om natuurlijk zoveel mogelijk pionnen te slaan van de tegenstander! Ook een belangrijke oefening, want goed uitschakelen van de potentieel heel gevaarlijke pionnen is iets wat de jeugd nog wel eens vergeet te doen. Er werd ook driftig geruild, want niet iedereen houdt nou eenmaal van dezelfde kruidnootjes. De sfeer was uitgelaten. Erg leuk was het dat we ook twee oud-OZU jeugdleden in ons midden hadden, Jonah en Siebe, die lekker mee draaiden in de eerste en de derde poule.

We hadden duidelijke winnaars: Duncan werd ongeslagen eerste in de eerste poule, net als Erik in de tweede en Jasper in de derde poule. De vierde poule was een prooi voor Douwe. Zij verdienden allevier bovenop de kruidnootjes nog een extra prijsje.

Terwijl de kinderen zo in vrolijke sinterklaassferen schaakten, en later daar nog wat senioren de vruchten – of beter de kruidnootjes – van plukten, werd onderhand in de zaal de kerstboom opgetuigd om de kerstfeer van de tweede helft van december erin te brengen.