SOS OZU 1

OZU 1 wint snotterschaak

[Door: Jo Drijver]

Schaken is een zomersport. In de herfst en winter wordt ons land geteisterd door een griepepidemie,  moet de jeugd het bed houden en blijven alleen de senioren (grootste risicogroep) op de been.

Zo ook bij het eerste. Evert de Graaf en Henk Dissel speelden niet wegens werkzaamheden en teamleider Bertrand Weegenaar moest het bed houden. Sander speelde tien zetten en bood vervolgens remise aan wat gelukkig werd geaccepteerd. Duizelig, misselijk en wat al niet meer noopte hem om zo spoedig mogelijk met een kruik onder de wol te kruipen. Hij was gekomen omdat hij vlak voor de wedstrijd de teambaas niet in de problemen wilde brengen. Thuis hebben we gelukkig wat spelers achter de hand en zelfs Jaap en Peter waren op komen draven om het team door de barre tijden heen te loodsen. Het geeft wel problemen als de grote baas afwezig is. Een ander moet de gasten welkom heten en er is niemand die een verslag wil maken. Vandaar dit broddelwerk om Bertrand wat op te vrolijken.

Na de remise van Sander volgde die van Wout. We hadden niet anders verwacht hoewel hij het initiatief had. Maar ja, als je bij beide verenigingen speelt kennen ze je overal door en door. Het eerste slachtoffer was Ed. Zijn tegenstander kende de bestrijding van het Wolga-gambiet op zijn duimpje en toverde de ene na de andere sterke zet tevoorschijn. Ed kreeg geen aanknopingspunten en werd netjes van het bord gezet. Ik zat te wachten op de dodelijke zet van zwart: c4. Die kwam echter niet.  In het verleden altijd de zet voor de tegenaanval. Een keurige remise van Jan Maarten betekende dat we met 2½ – 1½ de rust in gingen.

Een peptalk in de kleedkamer bleek te werken. Jaap liet weer eens zien dat hij tot de beste spelers van de club behoort en bouwde langzaam maar zeker aan een gewonnen stelling. Triest voor zijn tegenstander (de buurman van mijn schoonzuster in Groenekan)  die in Bertrand een gelijkwaardige tegenstander zou hebben getroffen. Ja, je moet maar pech hebben. Toch 2½ – 2½ bij het ingaan van de finale. Harm Theo kon helaas zijn voorsprong in ontwikkeling niet te gelde maken. In de opening ontwikkelde hij zijn stukken en Johnny alleen zijn pionnen. Dat kan dus ook.

Nu 3-3 met alleen Daniël en Peter nog achter het bord. Daniël kwam netjes vragen of hij eventueel remise mocht aanbieden of accepteren als dat ter sprake kwam. Zo gaat dat bij een gerenommeerde club als BSG. Maar bij OZU gaat dat anders. Daar heb ik niemand gehoord. Of is het hier: als de kat op bed ligt, dansen de spelers. Bertrand werd node gemist. Maar gelukkig kwam een remise niet ter sprake. Plotseling stond onze speler een pion voor en dreigde met een mataanval. Het witte paard werd vakkundig door een loper vastgepind op de a-lijn (zoals Tom ons dat geleerd heeft) en de vrijpion van zwart begon aan de opmars. De pion was niet te stuiten en er volgde een daverende overwinning op één van de Moira Domtoren coryfeeën.  Bravo Daniël!

De spanning nam toe. Invaller Peter (speelt momenteel te weinig) verdedigde zich stug en zou mogelijk het ontbrekende halfje binnenslepen. Dat kwam niet meer ter sprake. De achterstand van een pion werd gecompenseerd door de winst van een stuk. Peter ging voor het mat en zorgde voor de eindstand van 5-3 voor OZU. Ondanks alles een fraaie overwinning.

Uitslagen

S.C. Oud Zuylen Utrecht 1 S.V. Moira-Domtoren 1 Score
Eeden van, E. (Ed) 2083 Schönberger, Daan 2053 z-w 0 – 1
Blok, S. (Sander) 2069 Hertog ten, A. (Albertus) 1973 w-z ½ – ½
Boogaart van den, Jan Maarten 2003 Rose, K.T. (Tom) 1991 z-w ½ – ½
Tuuk van der, J.J. (Jaap) 2104 Janse, E.W. (Erik) 1985 w-z 1 – 0
Kuijper, D. (Daniel) 1796 Hacquebord, T. (Tjerk) 2000 z-w 1 – 0
Wagenaar, H.T. (Harm Theo) 1835 Kraker de, J.A. (Johnny) 1912 w-z ½ – ½
Jong de, P.J.J. (Peter) 1908 Beek van, D.J. (Jorn) 1854 z-w 1 – 0
Goor van, W. (Wout) 1739 Andriessen, B.J. (Bart Jan) 1889 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1942 Gemiddelde Rating: 1957   5 – 3

Eén reactie

  • Alwin van Ee

    Hadden die OZU-senioren een griepprik gehaald? Overigens behoren Daniel en Jan Maarten niet tot de risicogroep, toch samen goed voor 1,5 punt. Een vrolijk verslag met een vrolijke uitslag!