extern,  partijen

Oud Zuylen 1 zegeviert in Science Park

De opstelling van de teams was geheel anders dan verwacht.
De opstelling van de teams was geheel anders dan verwacht.

Door Jo Drijver – Als een verbrokkeld peloton kwam Oud Zuylen aan in het sportcentrum van de universiteit.
Door de afmeldingen van Jaap, Arie en Babis (borden 1, 2 en 4) leek de kans op een redelijk resultaat al bij voorbaat verkeken. Hans de Lange en Huib Olij waren onmiddellijk bereid om in te vallen maar naar de derde ‘gelukkige’ moest op de dinsdag nog worden gezocht. De komst van GZZ bleek de oplossing. Jan Maarten van den Boogaart was bereid om in de KNSB te debuteren en het probleem voor de teamleider op te lossen. Vervolgens moest worden gesleuteld aan de opstelling. Mede dankzij de inbreng van diverse spelers werd gekozen voor de Carol-Petervariant waardoor we nog een kleine kans zouden hebben op een gelijkspel. Wel moest het vervoer nog geregel worden. Hans rechtstreeks vanuit Leerdam, Carol-Peter verbleef het hele weekend in Amsterdam, Marcel nam de Zuilense delegatie mee in de auto en Dirk, Jan Maarten en de teamleider vertrokken vanaf Utrecht Centraal. Wat we niet wisten was, dat VAS 1 in degradatienood verkeerde en enkele speler van het tweede goed kon gebruiken. De nummers 1 t/m 3 ontbraken derhalve in de opstelling bij VAS 2 hetgeen betekende dat beide teams ‘zwaar’ gehandicapt aan de strijd moesten beginnen. Wel werd het evenwicht door deze meevaller hersteld.

Aan menig bord keek men niet op een stuk meer of minder.
Aan menig bord keek men niet op een stuk meer of minder.
Hans waardeerde het zeer dat hij mee mocht spelen en beloofde op voorhand al een vol punt. Belofte maakt schuld en zo was het nu ook. Als altijd begon het agressief aan de partij en alleen omdat zijn tegenstander lang nadacht duurde het tot 15.00 uur voor het punt binnen was. De partij wordt u gratis aangeboden op de site van OZ. Mooi is het om te zien hoe hij het pakken van de kwal zo lang mogelijk uitstelde en zijn aanval versterkte. Zie de partij hieronder.
Jan Maarten bouwde een gedegen stelling op met wit maar wilde bij zijn debuut beslist niet afgaan. In een iets betere stelling ging hij akkoord met remise. Wout en Huib speelden tegen een tweeling die zich volgens ingewijden hadden geplaatst voor VAS 1 in het komend seizoen. Wout kwam in zijn lijfvariant en hoefde vaak niet lang na te denken. Zijn kwaliteitsoffer had hij al vaker gebracht en het geloof in een goed resultaat verliet hem niet gedurende de partij, ondanks de mening van een speler van VAS die het ook regelmatig speelde, Op het laatst werd wit compleet onder de voet gelopen en won Wout heel simpel de dame. Ook Carol-Peter kreeg zijn lijfvariant op het bord en het wachten was op de zet f4-f5. Die moest een keer komen, net als bij Ed c4, in de Wolga. Met vaste hand werd de partij vervolgd. Winst van een stuk besliste de partij heel plotseling. Huib dacht beter te staan en iets te kunnen forceren. Voor zover ik heb begrepen was een zet met de dame niet erg gelukkig hetgeen een kwaliteit en de partij kostte. Frans werd al in het begin van het middenspel door zijn tegenstander bij de keel gegrepen en de verdere middag gemarteld. Door in alle rust door te spelen en steeds weer de beste zet te vinden, wist hij zich uiteindelijk aan de wurggreep te ontworstelen en werd direct daarna werd tot remise besloten. Geduld wordt soms beloond en in dit geval terecht. Dirk voelde in eerste instantie niet zoveel voor het eerste bord maar moest zich noodgedwongen bij de wens van het team neerleggen. Daar had hij later geen spijt van. Bracht zijn tegenstander in het middenspel in de problemen waarna zwart een kwaliteit offerde en zuchtend de partij uitspeelde. Stukwinst besliste de partij uiteindelijk in een voor zwart verloren stelling. Als laatste probeerde Marcel nog iets te bereiken maar dat zat er niet in. Het was een zeer lastige partij waarbij zwart steeds iets beter leek te staan. De puntendeling leek terecht, mede omdat de wedstrijd inmiddels al was beslist. Een nuttige overwinning, behaald in de Yogazaal.

 

T VAS 2

1906

Oud Zuylen

1963

1. Roel Dormits

1973

Dirk Floor

2134

0

1

2. David Kleeman

1966

Frans Sanijs

1932

½

½

3. Sietske Greeuw

1919

Marcel van Os

2057

½

½

4. Veron Roesink

1912

Huib Olij

1925

1

0

5. Piet van Eeghen

1868

Carol-Peter Gouw

2022

0

1

6. Myron Roesink

1860

Wout van Veen

1879

0

1

7. Dick Paulis

1906

Jan Maarten van den Boogaart

1976

½

½

8. Camilo Guzman

1846

Hans de Lange

1779

0

1