nieuws,  SOS OZU 1

Inhaalwedstrijd OZU 1 in Woerden

De uitwedstrijd naar Woerden was een inhaalwedstrijd. Dus gelukkig valt zo’n extra dinsdagavond niet. Om privé redenen waren Ed en Evert verhinderd en namen Daniel en Midas in Woerden plaats achter de borden. Woerden is niet voor niets koploper, het elo verschil vanavond met ons was 200 punten. Het werd 5 – 3.

Aan bord 8 werd Wout overrompeld. Het leek of zijn tegenstander meer pionnen en stukken had. In een Engelse partij werd e4,f4 en zelfs g4 gespeeld, ondersteund door torens, lopers, dame etc. Wout had niet meer dan een verdwaalde toren op a6, en niet ontwikkelde loper op c8. Dus ja wit speelde op de juiste kant van het bord met meer stukken. En won vrij eenvoudig.

Midas gaf al vroeg in de opening een stuk weg. Hij kreeg nog wat spel, maar een stuk is een stuk. Een nul dus, dankjewel voor meedoen Midas, volgende keer beter.

Op bord 6 speelde Harm-Theo een Harm-Theo partij , Engels, keurig alles dicht en vast zetten en in het middenspel eens kijken wat voor kansen er zijn. Vandaag geen dus konden de stukken met remise in het doosje.

Ondergetekende had weer eens moeten winnen. Ik denk dat ik drie keer gewonnen heb gestaan deze partij, en verzuimde het af te maken. Man wat was ik dominant op het bord, alleen in de uitslag zie je het niet terug. Mijn tegenstander koos voor de Hippo, alles achter de vierde lijn houden, zolang mogelijk. A6, b6, d6, e6 g6, Lb7, Lg7 , Pd7 en Pe7 en dan met c5 of f5 uitschieten.
Als ik dit externe seizoen al mijn gewonnen staande stellingen gewonnen had hadden we als team 4 matchpunten meer. Dat is een beetje jammer. Kijk eens naar de stelling, wit speelt en wint. Oplossingen mogen in de comments.

Daniel kent hetzelfde gevoel. Hij kwam in een Koningsindisch met e5 van wit erg goed te staan. Zijn zwarte loper domineerde het bord. Zijn tegenstander moest deze met kwaliteitsverlies geven. Torens op a8 en b8, dame op a5, pionwinst op b5, aanval op a2 en b2. Wat kon er misgaan. “Spoken, ik zag spoken en gaf mijn tegenstander ruimte voor een trucje.” Dat dus, wel een remise.

Bij Piet liep het laatste deel ook niet. Zijn middenspel leek wel ok, en toch werd het een nul. Jan Maarten keek in een Slavisch met c5 voor wit tegen een pionnenblok aan. Er werd gemanoeuvreerd en geschoven, en daar lieten ze het bij. Ook remise.

En dan Sander. “Ik heb dit voorbereid vanmiddag.” De openingsvariant (Siciliaans met c3 en zwart speelt Ta7 en Td7 al vroeg in de partij)  had zijn tegenstander al eerder tegen hem gespeeld. Sander onthoudt die dingen. Afijn het was een monsterlijke partij. Het siert zijn tegenstander dat hij zich ook mat liet zetten. Sander zal de partij analyseren en verdient de vermelding “Partij van de avond”.

Volgende week, Rivierenland uit. Die staan onderaan. Daar moet toch wel twee matchpunten te halen zijn.

Alle uitslagen staan hier.

3 reacties

  • Tom

    Ik zou voor 1.Pg6: gaan en na 1…Te6: 2. Pf8+, Kg8 3.Pe6: gaan genieten van mijn stelling. Pion meer en de zwarte loper doet niet mee. Maar ik denk dat je iets anders in gedachten hebt?

      • woutvanveen

        Aanvulling: wsl. gewoon na Te6: terugslaan met de6:, toch? Ook dan blijft na De6: Pf8 mogelijk.