KNSB OZU 1

Het Eerste wint en komt op 50%

Door: Jo Drijver

Het is gelukkig niet zo dat het op papier sterkste team altijd wint. Verrassingen moeten mogelijk blijven.

Eindelijk was onze top bestaande uit André, Jaap en Meindert volledig aanwezig waarbij erop gerekend werd dat we aan de bovenste borden de tegenpartij voldoende tegenstand konden bieden. Jammer dat Albert Jan en Daniël verhinderd waren, maar we hebben in Maarten en Freek uitstekende vervangers, die altijd klaar staan. We gingen dus niet uit van een nederlaag maar hoopten stiekem op iets meer.

Het begin van de wedstrijd was heel rustig en nergens sprake van verwoestende aanvallen of geweldige blunders. Het begon pas toen Jan Maarten de lont in het illegale kruitvat stak. Mogelijk zag zijn tegenstander iets over het hoofd en kon Jan Maarten middels een stukoffer met de dame binnen dringen en de koning het open veld in jagen. Onze speler bleef kalm en maakte geen aanstalten om de partij zo snel mogelijk te beslissen. Stap voor stap werd de zwarte koning naar de overkant gejaagd en daar op de 2e rij mat gezet. Om kwart over drie viel derhalve de eerste beslissing.

Snel daarna volgde nog twee overwinningen. Hemmo schiet weer met scherp en heeft inmiddels 2½ uit 3. Via de open a-lijn drong hij de zwarte stelling binnen om vervolgens deze op te blazen. Het leek wel of het allemaal vanzelf ging. Vervolgens moest de tegenstander van Jaap opgeven. Hij leek met een pion meer en een betere stelling (aanval met dame en toren) de eerste klap uit te delen. Mogelijk had Jaap het beter gezien. Het kan ook zijn dat zijn tegenstander zich vergiste maar het was Jaap die als eerste de vijandelijke koning mat zette. Een 3-0 voorsprong.

André kon het niet bolwerken aan het eerste bord. De pionnen van wit op de damevleugel kwamen steeds verder naar voren en werden hem uiteindelijk fataal (3-1). De winst was nog lang niet binnen. Maarten sloeg een remise aanbod af en kon het niet redden in het eindspel met zijn loper tegen een springend paard. Lastig in een eindspel. De loper is sneller maar het paard heeft meer velden (3-2).

Freek, wist na de voorgaande wedstrijd, dat de punten erg belangrijk zijn en overschreed ditmaal niet de remisegrens en kwam informeren of hij moest winnen of met remise tevreden mocht zijn (3½ – 2½). Meindert en Arie moesten de beslissende klap uitdelen. Meindert raakte een pion achter maar was er van overtuigd dat hij er wel een remise uit zou slepen. Met veel geduld lukte dat ook (4-3). Een punt was in ieder geval binnen.

De partij van Arie zorgde nog voor enige opwinding. Zwart leek in het middenspel het betere van het spel te krijgen maar Arie bleef geduldig zijn kans afwachten. Tijdens het snelschaken ging het even mis. Hij zag geen kans om te zetten, de klok in te drukken, koffie te drinken en ook nog te noteren. Zijn tegenstander hielp hem met de zetten in te halen. Daarna even een misverstand over het indrukken van de klok. Zwart kon het mat binnen enkele zetten echter niet meer voorkomen en ASC wenste niet te gaan protesteren en gaf de wedstrijd heel sportief gewonnen. Uiteindelijk voor ASC een teleurstelling en voor OZU een onverwachte overwinning. We staan nog steeds in de middenmoot.

Stand: 1. Leiderdorp 4-7 2. Voorschoten 4-6 3. Amsterdam West 4-5
4-6: ASC, OZU en Philidor 4-4 7-8: Oegstgeest en LSG 4-3 9-10: Schaakhuis en VAS 4-2

Het vervolg: zaterdag 17 december: Philidor 2 – OZU 1 en dan op 11 februari OZU – VAS 3

Uitslagen

Oud Zuylen Utrecht 1
Rating
ASC 1
Rating
Uitslag
Bouwmeester, A. (Andre) 2108 Laar van de, C.F. (Clement) 2119 0 – 1
Tuuk van der, J.J. (Jaap) 2112 Vries de, P. (Paul) 2048 1 – 0
Linde van der, M. (Meindert) 2085 Laan van der, D. (Dinard) 2234 ½ – ½
Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 1996 Dambrink, W. (Wouter) 1953 1 – 0
Busstra, F. (Freek) 1908 Jansen, N.J.A. (Norbert) 1985 ½ – ½
Schwartz, A.J. (Arie) 1999 Kuijl van der, A.A. (Alexander) 1944 1 – 0
Mulder, H.W. (Hemmo) 1982 Kastelijn, A.M. (Twan) 1894 1 – 0
Post, M. (Maarten) 1739 Groot de, S. (Sander) 1866 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1991 Gemiddelde Rating: 2005 5 – 3

Eén reactie

  • JaapvanderTuuk

    Inderdaad had van der Tuuk het weer eens beter gezien,na eerst een remiseaanbod te hebben afgeslagen liet ik een verdwaalde dame op de damevleugel ontsnappen en vertrouwde het niet meer en bood op mijn beurt remise aan,wat mijn tegenstander in hoge tijdnood tot mijn verbazing weigerde.Deze begon een verkeerde combinatie en kwam pas TOEN een pion voor die hem flink heeft bezuurd.