extern

Het derde houdt de ballen in de lucht ten koste van Almkerk

8tal-Deolijkepiemels
Het olijke achttal

Het mooie van bondswedstrijden is dat je nog eens wat van de binnenlanden ziet. Zo kwam Oud Zuylen 3 afgelopen maandag zelfs in Almkerk terecht, een pittoresk dorpje in het Brabantse Land van Heusden en Altena. Almkerk heeft in de loop der geschiedenis een aantal tegenslagen gekend. Reeds in 1277 wordt de naam Almekercke aangetroffen, maar in 1421 werd het geheel van de kaart geveegd door de Sint-Elisabethsvloed. Het noeste volkje liet zich evenwel niet uit het veld slaan en er ontstond een hechte gemeenschap van vasthoudende vlas- en veetelers. Tot het dorp in 1944 weer grotendeels plat ging. De wederopbouw bracht als bekendste zoon schaatser en enfant terrible Hans van Helden voort.
Dat waren andere tijden. Nu terug naar de onze. Wil het derde nog kampioen worden, dan moeten alle ballen in de lucht gehouden worden. “Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren,” zegt Johan Cruyff. Met enige moeite lukt het Almkerk 1 met 3-5 te verslaan. We keken al snel tegen een achterstand van 2-1 aan, nadat Patrick zich liet loper-maal-f-zevenen, Judith zo attent was om haar 95-jarige tegenstander een handje te helpen, Ton evenwel rap een vet punt aan het eerste bord scoorde. De situatie was niet duidelijk. Anton stond een kwaliteit achter, maar zag compensatie en Anton zou zichzelve niet zijn als hij dat niet met vaste hand naar winst voerde. Alwin speelde een knoeipartij en verloor. Leo, Harry en Harm maakten het helemaal af met mooie winstpartijen. Vooral die van Harm (met wit) viel op door een h-pion die hij naar de zevende rij had laten oprukken en die voortdurend als een wesp in de zwarte stelling zoemde. En op het moment dat zwart eindelijk dacht dat die hinderlijke indringer uit te kunnen schakelen, bleek dat een misrekening.
Inmiddels heeft TRIO 1 gewonnen van DBC 2, en De Rode Loper 3 van Kijk UIt 1, zodat Oud Zuylen stijgt naar de derde plaats in SGS-poule 2d.

  Almkerk 1 Oud Zuylen 3 3 5
1. R.P. Kruis (Rob) T. Mackaaij (Ton) 0 1
2. B. Schermers (Ben) A. van der Kolk (Anton) 0 1
3. H.C. Broekhuizen (Huib) H. Verbeek (Harm) 0 1
4. A.L. Capelle (Bram) A.R. van Ee (Alwin) 1 0
5. J.W. van Dongen (Jan) H. Thorig (Harry) 0 1
6. P.J. den Uyl (Piet) L.F. Keijzer (Leo) 0 1
7. W.E.J. Overes (Wim) J. van Amerongen (Judith) 1 0
7. Martin Nagtegaal Patrick Langendoen 1 0

 

Bewaren