KNSB OZU 1

Externe competities gaan rommelig door

Door: Jo Drijver

Van corona geen last meer

Alles werd weer normaal en er kon opnieuw gespeeld worden zoals in de voorgaande jaren. Van corona geen last meer maar er was wel een grote achterstand ontstaan zowel in de KNSB- als in de SOS-competitie. Het 3e in de SOS moet nog wedstrijden inhalen tegen DBC, En Passant en De Rode Loper. Bovendien moet een wedstrijd ingehaald worden waarbij de tegenstander (Nijkerk) niet is opgekomen. Om bij achten belde Ton Mackaaij maar eens naar Nijkerk om te vragen waar ze bleven. Ze kwamen niet omdat ze geen team bij elkaar konden krijgen. Ze hadden dat gemeld per mail. Niemand bij OZU had een bericht ontvangen en mogelijk hebben ze dat aan de alarmcentrale (112) gemeld. Volgens het reglement van de SOS moet die wedstrijd alsnog ingehaald worden.
Bij de KNSB ging de wedstrijd tegen De Kentering niet door wegens corona. Bovendien werd het hele programma van 18 december verplaatst naar 21 mei. Lastig als er invallers nodig zijn.

Leuk is anders

Maar goed. Op 1 februari is de competitie herstart en de schade van de afgelopen jaren nog lang niet hersteld. Sommige spelers zijn nog niet op de club geweest, zeggen af voor de bondswedstrijden of zijn nauwelijks nog beschikbaar. Iedere wedstrijd is het weer zoeken naar vervangers, soms drie of vier. Leuk is anders. Het gaat nu niet meer om het resultaat van de wedstrijd. Het belangrijkste is dat je met voldoende mensen komt. Ons eerste in de KNSB-competitie (vlaggenschip) heeft het moeilijk nu van de vijf sterkste spelers er nog maar één alle wedstrijden speelt. Overigens hebben de anderen een heel geldige reden en zijn we al blij als ze af en toe spelen.

Hervatting

Op 5 februari werd de competitie hervat tegen Paul Keres 4. De voorgaande wedstrijd verloren we van Bennekom met 4½ – 3½ waardoor we zo goed als zeker waren uitgeschakeld voor het kampioenschap. Omdat de eerste wedstrijden (3) waren gewonnen moeten we van de rest (Paul Keres, PION MOOK Combinatie, ASV 3, Veenendaal (de nieuwe kampioen) en Wageningen 2 2, nog slechts één wedstrijd winnen om degradatie te voorkomen. Paul Keres, ASV en Wageningen werden het doelwit met ASV 3 als het uiteindelijke slachtoffer. In die wedstrijd moesten we zo sterk mogelijk opkomen.

Paul Keres 4 – OZU 1: 4½-3½

De eerste poging tegen Paul Keres liep uit op een deceptie. Twee partijen werden verloren, slecht eentje leverde een heel punt op en de andere 5 eindigden in remise. Dus wederom een nipt verlies. Aan de top overigens Robert Beekman, Pieter Nieuwenhuis en André Bouwmeester. Robert speelde een mooie partij welke in remise dreigde te eindigen, tegen Erik Cornet die zijn schaak carrière bij Oud Zuylen begon. Het was ongelooflijk dat Robert dit eindspel nog wist te winnen. In de opening en het middenspel wist Erik heel goed weerstand te bieden maar in het eindspel, toen alles leek te vervlakken, wist Robert te laten zien hoe je met weinig middelen zoiets nog kan winnen. Zijn kennis van het eindspel is gewoon geweldig. Misschien kunnen we de partij nog eens publiceren met commentaar van onze topper.

De wedstrijd draaide om de partij van Pieter. Op een gegeven moment had Pieter nog meer dan een uur bedenktijd en zijn tegenstander minder dan een minuut. De speler van PK wist echter wat hij wilde en mede dankzij het increment dat hij kreeg na iedere zet wist hij de partij te winnen. André Bouwmeester wist geen voordeel te behalen tegen Rolf Dijksterhuis en zo werd de strijd aan de top 1½ tegen 1½. Een duidelijke teleurstelling. Aan het achtste bord maakte René ten Bos zijn debuut tegen Jaap van Oosten. In zijn aanvalslust langs de a-lijn werd hij gedwarsboomd door een aanval langs de b-lijn. Helaas ook een verlies.

De overige partijen van Jan Maarten v/d Boogaart, Arie Schwartz, Hemmo Mulder en Albert Jan Hummel eindigden in remise. Arie tegen onze Harm Theo Wagenaar. Hemmo mocht voor de zoveelste keer aan de winst ruiken maar ook ditmaal lukte het net niet. Albert Jan is degene die dreigende stellingen steeds net naar een remise weet te loodsen. Zelfs met een kwaliteit minder. Wat een uithoudingsvermogen, een wil om niet te verliezen en een kennis van het spel van een loper tegen een toren.

OZU 1 – PION/Mook combinatie 1: 5-3

De volgende wedstrijd tegen De Pion Mook werd ingeschat als een klein verlies, maar dat pakte anders uit. In deze tijd weet je niet meer welk team het sterkst is gezien het aantal invallers wat opgesteld moet worden. Ook is de wedstrijdvolgorde vaak niet in volgorde van rating. In deze wedstrijd was dit: 2134-2192, 2106-0000, 2003-2100, 1995-2059, 2006-1798, 1979- 2073. 1698-1927, 1845-1664. Gemiddeld 1971-1974.
Gemiddeld lijkt het dat er sprake is van wedstrijd tussen twee gelijkwaardige teams. Dat gemiddelde wordt echter sterk beïnvloed door bord 2; aan de andere borden is in de meeste gevallen de speler sterker. Drie winstpartijen, één nederlaag en 4 remises brachten OZU in veiligheid zodat we de laatste drie wedstrijden met opgeheven hoofd af kunnen sluiten.

Een kleine impressie. André behaalde een fraaie remise. Op iedere zet van wit had hij een goed antwoord en na een grote afruil bood de tegenstander remise aan. Ed speelde zich suf tegen iemand zonder rating. Het werd nog een zwaar karwei. Later vernam Ed dat hij tegen een rating van 1300 had gespeeld hetgeen administratief nog veel te hoog bleek te zijn. Hemmo was al snel met het halfje tevreden omdat hij de rating van zijn tegenstander had opgezocht. Albert Jan verzeilde alweer in een stelling met loper tegen een paard en pionnen op dezelfde vleugel. Opnieuw wist hij aan te tonen dat het niet altijd voor de toren gewonnen is. De remise van Jan Maarten kwam op het juiste ogenblik. Hij wist dat het 4-2 was op het moment dat zijn tegenstander remise aanbood. De teamleider van Mook was niet gelukkig met dit voorstel maar kon er niets meer aan veranderen. Jan M. accepteerde het en we hadden de twee punten binnen om veilig te zijn. Onze speler dacht zelfs dat hij slechter stond.

Dank aan de spelers van het derde die zowaar 2 uit 3 scoorden. Complimenten voor Ed, Pascal en Judith. Ed won na lang zwoegen, Pascal koos de aanval en ging rechtstreeks op de winst af. Judith verdedigde zich krampachtig tegen een zware aanval op de koningsstelling maar slaagde niet om alle gaten te dichten. De meest gelukkige speler was ditmaal Arie die eindelijk weer eens won. Dat smaakt naar meer! Hij kan het nog!