extern,  partijen

Enerverende partij van Ed

russiansEen enerverende partij van Ed, uit de zo glorieuze wedstrijd tegen De Giessen. We laten de maestro zelf aan het woord:

“Ik speelde tegen Marcel Wildschut, een 2180 speler, die eigenlijk in het eerste van De Giessen hoort, maar dit jaar niet op zaterdag kon om KNSB te spelen. Ik zette het hele bord in de hens, totale vlam in de pan, maar gebruikte zo veel tijd, dat ik met nog 4 minuten op de klok voor de laatste 12 zetten koos voor een gedwongen zetherhaling, als alternatief voor een afwikkeling naar een eindspel dat ik niet helemaal kon overzien. Op dat moment stonden we al met 2-0 voor, dus ik hoefde geen ijzer met handen te breken. Spannende partij. ‘Ik heb geluk gehad,’ zei mijn tegenstander na afloop. Dat zou best kunnen, maar ik weet niet hoe ik het onderweg had kunnen afmaken: toch maar eens aan Jaap voorleggen.”

De uitdagende zet 10.Lh5 werd door Ed achter het bord verzonnen. In de databank van Chessbase vond de redactie zes partijen met deze zet, waarin alle zwartspelers 10…g6 speelden. Onder wie de grote Lev Polugaevsky (Muhutdinov – Polugaevsky URS-ch (8), 1957).

“Dat was hem. Bijzonder enerverend partijtje, moet ik zeggen. Zo speel ik ze graag.”

2 reacties

  • Hans JG de Lange

    Natuurlijk heeft Ed 13. Pde2 gezien. Er volgt na iedere zet Le3 en wit moet misschien wat verdedigen maar blijft een stuk voor….(geen computer, zojuist de partij even gezien). Lh5? Hoe kom je erop? Puike partij, en heel knap ! Vorsteher ec !