intern,  partijen

Agressief gevecht, vriendschappelijke remise

Het was een mooi gezicht om Ed tegen Wout van Veen te zien spelen. Wout staat hoog in de ranglijst, Ed heeft pas twee ronden meegedaan. De partij was het bekijken waard. Beide spelers zijn behept met agressieve openingsspel en kennis van klassieke varianten. De gekozen variant, de Max Lange aanval, vergde uiterste concentratie en graven in oude varianten. De variant kan vanuit het Tweepaardenspel, het Schots, Loperspel en andere openingen op het bord komen. Max Lange was naast schaker ook redacteur van Deutsche Schachzeitung en oprichter van de Westduitse Schaakbond.

Wit offert zoals vaak in open spelen een pion voor snelle ontwikkeling van zijn stukken. Uiteindelijk kwam de scherpste hoofdvariant, de Marshall-variant op het bord. Ed gaf later aan eens af te wijken van de variant met g4 (zie partij). Deze is inmiddels wel tot remise uitgeanalyseerd in honderden correspondentiepartijen. Met 14. Txe6 en 16.Dg4 overspeelde wit zijn hand. De gevolgen bleven beperkt omdat Wout de kans om een volle toren voor te komen met Tde8 overzag. Maar 24.Da6+ was een fout die zwart bijna afstrafte. Eigenlijk had Wout teveel keuzes om het af te maken. Dat kostte veel tijd en druk. Bekijk zelf de stelling na 25.Pe2 en vindt de winnende mataanval.

De aanval met Th4 en Dd5 bleek de witte koning een ontsnappingsroute naar remise te geven. Nadat Wout met Pxh2 de koning naar de damevleugel liet ontsnappen stond hij eigenlijk verloren. De vriendschappelijke remise werd afgesloten met een biertje en een nagesprek. De bar was sinds lange tijd weer open tot 12 uur.