Grand Prix toernooien,  jeugd,  Online,  rapid,  simultaan,  toernooien

2de Grand Prix Jeugdtoernooi en online alternatief voor HSG Open en het HSG Jeugdtoernooi in de Pinetum

Op Hemelvaartsdag vond het eerste Grand Prix Jeugdtoernooi online plaats. Het was een snikhete dag, maar desondanks kwamen er rond de 60 kinderen af op het toernooi. Vanuit de luie stoel of vanaf de eettafel werd driftig geschaakt. Het was een arena opzet en het duurde maar liefst 3 uur lang. Normaalgesproken duurt een fysiek jeugdtoernooi zelfs nog langer, dus de kinderen waren wel wat gewend. Maar drie uur achter een computer zitten is toch wel wat anders dan tussen de rondes door lekker buiten voetballen, Duckjes lezen of een spelletje doen. En ondanks de pauzeknop mogelijkheid in lichess, wilden veel kinderen zo min mogelijk missen en zoveel mogelijk partijtjes spelen om hoger in de rangorde te eindigen.

Er deden sterke jeugdspelers mee, van 2000+ tot 100 was er aan jeugdrating te vinden in het deelnemersveld. Met zoveel deelnemers kwam je niet twee keer tegen dezelfde tegenstander uit. Een voordeel van een groter deelnemersveld. Leuk was het ook om uit te zoeken wie wie was, dat was niet altijd even duidelijk te zien aan de gebruikersnamen. In de afgeschermde chat konden de kinderen elkaar even ‘spreken’. Van OZU deden er drie kinderen mee, Leon, Duncan en Jeevan. Ze presteerden alledrie goed! De kinderen verdienden punten die later ingewisseld kunnen worden voor prijsjes in de online schaakwinkel.
Daarnaast kregen alle deelnemers van de sponsor Medi-Ma een digitale schaakles kado.

Dezelfde middag werd ook het alternatief voor het fysieke NK D online gehouden op Schaakmatties. Daar deden de sterkste jeugdspelers van die categorie (tot en met 12 jaar) aan mee die zich reeds eerder dit jaar geplaatst hadden voor het fysieke toernooi. Kobe Smeets deed ook mee. Deze spelers konden uiteraard niet meedoen met het Grand Prix jeugdtoernooi, maar wellicht zien we een aantal van hen terug op het volgende Grand Prix jeugdtoernooi online!

Inmiddels druppelen de online jeugdschaaktoernooien binnen. Aanstaande zondag 7 juni is alweer het tweede Grand Prix Jeugdtoernooi georganiseerd door HWP Haarlem op lichess van 13:00 – 15:00. Er is geleerd van het eerste toernooi: er wordt nu twee uur gespeeld in plaats van drie uur.

Aanmelden kan tot en met 6 juni door een email te sturen naar: frank.beverdam@hotmail.com

De week erop is er op zondag 14 juni alweer een leuk jeugdtoernooi op lichess! Dit is het online alternatief voor het vermaarde HSG Jeugdtoernooi dat normaalgesproken in de Pinetum in Hilversum gehouden wordt. De winnaar wint een houten pion, gedraaid van het hout van een boom uit de Pinetum. Dit zal een toernooi zijn met Zwitserse opzet, wat betekent dat er in ronden gespeeld wordt:

7 rondes van 7 min + 5 sec increment. Het is van 14:00-16:30 uur.
Voor details en inschrijven zie: HSG Open online Jeugdtoernooi

En voor wie nog meer wil schaken die dag: je kunt je ook opgeven om mee te doen met een simultaan tegen de sterke jeugdspeler Machteld van Foreest. De simultaan is van 12:00-13:30.

Ik hoop op nog meer deelname vanuit de OZU jeugd.
Komt allen, er is geen reistijd, het kost geen geld. Het is leuk, leerzaam en gezellig!

Uiteraard is er ook een volwassen online alternatief voor het HSG Open toernooi! Op zondag 21 juni is er een HSG Online Rapidtoernooi, Zwitsers, in drie verschillende groepen en de mogelijkheid om mee te doen met een simultaan tegen Loek Van Wely, Erwin l’Ami of Frits Nijboer!

Senioren, schrijf je in!
Zie voor details: HSG Open Online

Veel schaakplezier!