training

19 mei 19:00. Nieuwe Studievrienden training “Vancuraverdediging”.

Op dinsdag 19 mei staat er weer een nieuwe training van studievrienden in de OZU agenda. Wederom niet live in de speelzaal maar in plaats daarvan als video op YouTube. Tom de Jong heeft weer een mooi stukje werk afgeleverd. De video komt uiteraard precies op het oorspronkelijke tijdstip van 19:00 online.

Kijk dinsdagavond op het YouTube kanaal van Oud Zuylen Utrecht

Deze keer aandacht voor een slimme methode om met een toren een vrijpion te stoppen. Deze methode werd ontdekt door de Tsjechische probleemcomponist Vancura en komt regelmatig in de praktijk voor. De methode is niet moeilijk maar onvindbaar als je ’t idee niet kent.

Dit is al weer de vierde studievrienden op het internet. Elke keer worden ideeën in studies toegepast in de praktijk. We behandelden eerder dit seizoen dame-eindspelen, promotie in het toreneindspel, minorpromotie, de Novotny- en Plachuttainterferentie, de vesting van toren en pion tegen dame, het openen en sluiten van lijnen, lijnruiming en de paraplu. Alle eerdere lessen zijn nog te bekijken op het youtube kanaal van OZU.

Na het volgen van de training is onderstaand probleem geen probleem meer voor u.


Wit speelt en houdt remise.

2 reacties

 • Hans JG de Lange

  Aanrader! Tom de Jong doet dit erg goed. Niet veel tekst, super duidelijke uitleg. Verdient veel aandacht.
  Ook goed om even aan te geven dat MVL & Magnus Carlsen hier het gewoon fout doen…!

  Ik weet: de koning op h2 of g2, toren op de f-lijn.

  Les voor het leven!

  Dank Tom,

  Hans

 • Ronald

  Wederom een boeiende en leerzame les! Goed uitgelegd door Tom. Je zou bijna gaan hopen dat de Corana-impasse nog heel lang gaat duren én er nog vele afleveringen volgen!

  Top!