extern,  partijen

Vijfde verslikt zich in de Linge (nu met partij van JW)

Het 5e zal andere middelen moeten gaan inzetten om een gewisse ondergang te ontlopen.
Het 5e zal andere middelen moeten inzetten om een gewisse degradatie te ontlopen.

Het gaat niet zo jofel met het vijfde: op 21 januari ging de thuiswedstrijd tegen De Giessen en Linge 3 vrijwel geruisloos verloren. Het vijfde staat op de voorlaatste plaats in de 2e klasse, het d-woord zal binnenkort wel weer vallen, al zijn er nog tal van kansen om het tij te keren.

(door Jo Drijver) Het halve vijfde bleek niet beschikbaar voor deze wedstrijd. Gezondheidsproblemen voor zowel Henk Bloemink, Arnold Heesbeen als Louis Klaassen. Daarbij kwam nog dat Albert-Jan Fischer te lang op zich liet wachten en een reserve werd ingezet. Dat wachten is overigens een doorn in het oog van de teamleider. Als er om half acht slechts drie spelers zijn en van de tegenpartij zijn er al meer, dan begint het gemopper al. Probeer s.v.p. vijf voor half acht aanwezig te zijn of laat even weten dat je later komt. Stoppen met dat gemopper. Jan Gijzen, Marc Jongerius, de teamleider en, op het laatste moment, Ton Gezel bleken bereid om het vijfde uit de gevarenzone te halen. Helaas lukte het niet.
De nullen regen zich aaneen onderbroken door een halfje. Ries was de eerste die moest capituleren. In een slechte stelling liet hij zijn dame instaan, Jan worstelde zich prima uit de opening, kwam vervolgens beter te staan in het middenspel dankzij een door de loper gedekte vrijpion maar zette zijn koning volledig buitenspel. Gerard wist de neerwaartse spiraal te onderbreken door een halfje aan het eerste bord maar werd onmiddellijk gevolgd door weer twee nederlagen. Ton verspeelde een pion en vocht vervolgens met loper en paard tegen twee lopers die dartelden over de open lijnen. Het was onhoudbaar. Theo kreeg deze avond zijn zin. Hij mocht in de thuiswedstrijd met wit spelen dankzij een gulle geste van Jan. Daar kregen we spijt van. In zijn inmiddels beruchte f4-opening ziet hij altijd kans om een stuk te offeren met het idee dat zijn tegenstander vervolgens onder de druk zal bezwijken. Helaas hebben we geen statistiek van de keren dat het lukt of juist mislukt. Voor mijn gevoel het laatste. Zo stonden we met 4½ – ½ achter en verdwenen de punten naar Giessenburg. Op dat moment stond Marc beter, ging Jo in de aanval maar leek de stelling van Jan-Willem niet al te best om het mild uit te drukken. In de spanning konden we de partij niet meer volgen maar plotseling was het afgelopen en had JW gewonnen! Zie de partij hieronder.
De aanval van Jo werd afgeslagen waarna de kansen keerden en ook hij ten onder ging. Marc hield het voordeel vast en wurgde de zwarte koning. Alweer een nederlaag voor het vijfde. We houden hoop want ons ene puntje is meer dan de nul van De Doredenkers. Het zal een bloedige strijd worden in Wijk bij Duurstede. Alle hens aan denk, ook Albert Jan!

SGS 2e Klasse 2013/2014, 2C:

  Oud Zuylen 5 De Giessen en Linge 3 2,5 5,5
1. G.R. Postma (Gerard) A.J. van Houwelingen (Arjo) 0,5 0,5
2. A.J. Gezel (Ton) J.C. Kragten (Hans) 0 1
3. J.W. Lubbers (Jan-Willem) M. van Wingerden (Marcel) 1 0
4. M. van Leeuwen (Ries) H.F.J. Fijlstra (Frans) 0 1
5. J.J. Drijver (Jo) P.C. Tromp (Chris) 0 1
6. M.A.M. Jongerius (Marc) B. van Hees (Bert) 1 0
7. J.W. Gijzen (Jan) B. van Geldere (Bert) 0 1
8. T.M.H. Rooijakkers (Theo) J. Post (Jan) 0 1