nieuws,  partijen,  SOS OZU 1

Victorie begint in Bussum

Eén kievitsei maakt nog geen zomer. De huid verkopen voor de beer geschoten is. Passende uitdrukkingen voor de wedstrijd die we op Werelddierendag speelde bij Bussum Schaak Genootschap. We wonnen. Netjes met 4,5 – 3,5. De eerste 2 wedstrijdpunten staan op de scorelijst. Nog een paar en we kunnen door voor groter werk. Misschien juichen we iets te vroeg. In de aanloop van mijn partij vroeg ik mijn tegenstander of hij wilde opteren voor een dierenopening. De Egel , de Leeuw of de Olifant. Ik had wit, dus hij nodigde me uit de Oerang-Oetang (1.b4)  te spelen. Ik ken hem als de Sokolsky en de lijfvariant waar Ton 50% van zijn partijen mee speelt. Maar nee. Mijn collega die dit verhaal hoorde suggereerde nog de herdervariant, van het mat dat ze kende. Meer wist ze niet van schaken en ze dacht daarbij aan een Duitse Herder. Ik aan de schaapsherder. We dwalen af.

Gewonnen dus, en strak. Piet beëindigde de laatste partij om 23:30 met winst omdat hij én gewonnen stond én zijn tegenstander door de vlag ging. Een strakke overwinning uit een klassieke Siciliaanse partij. Siciliaans en Slavisch was het wat de klok sloeg. De eerste die verschalkt werd in Bussum was Evert die in een alles-of-niets variant na dc4 5.Lg5 ergens iets fout deed. Hij liep een paar uur knarsetandend langs de borden. Geen scherm om wat voetbal als afleiding te krijgen bij BSG.

Wout was ook snel klaar, in de enige Franse opening van de avond. Veel zware stukken waren snel van het bord en het resterende ongelijke lopereindspel ging niemand winnen. Jan Maarten hield het in een Slavisch ook binnen de remise marge. Harm-Theo hoopte tegen de nestor van BSG, Bert Kieboom lang vol maar werd plots door een listigheid overvallen. Kieboom hoort het allemaal misschien niet zo goed meer, zijn blik op het schaakbord werkt nog prima. De tweede nul van de avond stond op het formulier. Het siert Harm-Theo om het instructieve moment in de partij te delen. De schaakschrijver Kieboom zal blij zijn met deze moed.

 

Zelf speelde ik een Engelse variant om het Hollands te bestrijden. Ik kwam daar prima uit, open ruimte op de damevleugel en ergens prima f4 om het centrum te breken. De stelling vroeg om f5, maar ik speelde hem niet. Het was een paar zetten zeer sterk geweest, toen iets minder en toen was de kans voorbij. Mijn tegenstander bood remise aan, en dat was het ook  wel. Prima opening, kans op winst gemist.

Met 2 nullen moeten er 3 winsten zijn. Piet hebben we gehad, Ed en Sander fonkelden op hun eigen wijze. Vanaf de opening had Ed druk en volgens zijn zeggen was zijn tegenstander kansloos. Speel de partij na. Als een gladde aal wist hij steeds te ontsnappen. Uiteindelijk werd hij door Ed verschalkt. Mooie partij!

Sander had de eer tegen de andere nestor van BSG te spelen, Tom de Ruiter. Geweigerd Morra fluisterde Sander me toe toen ik naar het notatieformulier keek. 3.c3 d3 dus. Afijn saaie partij vond ik tot kennelijk de vlam in de pan sloeg. Hoe dat in zijn werk ging, speel hieronder na. Met commentaar van Sander.

Quiz-vraag: hoeveel beesten zitten in dit stuk “verstopt“?

De volledige uitslag is hier te bekijken.