SOS OZU 1

SOS: OZU wint derby tegen De Rode Loper

[Door: Evert de Graaf]

Het eerste team van OZU trad aan in een Utrechtse derby tegen De Rode Loper. Dit was niet alleen een Utrechtse derby, maar zelfs een derby van Dijkzicht. Waar wij nog meedoen om het kampioenschap in onze groep, heeft De Rode Loper de punten nog hard nodig in de strijd tegen degradatie.

Wij kwamen goed uit de startblokken. De tegenstander van Jan Maarten pakte op de 11e zet een vergiftigde pion op b7. De zet erna was een verholen blunder waardoor het eigenlijk al niet meer te redden was voor hem (zie partij). 

Daniël had een makkelijke avond. Zijn tegenstander leek niet op zijn gemak in een versnelde draak en gaf op zet 9 een stuk weg. Ondanks dat zijn tegenstander nog 30 zetten bleef doorspelen kwam de zege nooit in gevaar. Vaste invaller Wout kreeg een Caro-Kann op het bord. Zijn tegenstander had een solide, maar passieve stelling. Hij miste één keer een kans op gelijkspel en na een torenruil stond Wout helemaal gewonnen en een paar zetten later gaf zijn tegenstander op. Evert kwam slechter uit de opening. Zijn tegenstander kon het voordeel niet uitwerken en met een gelijke stelling op het bord werd tot remise besloten.

Sander had de pech dat zijn tegenstander dezelfde opening een maand geleden op het bord had gekregen en uitgebreid  had geanalyseerd met zijn computer. De eerste zetten deed hij steeds binnen enkele seconden. Zo rond de 13e zet koos Sander het goede plan, maar in de verkeerde uitvoering. De tegenstander van Sander de hele partij erg goed. Sander had niet echt een kans gehad en leed een verdiende nederlaag.

Jan zit in het matnet van Ed

Ed won in de opening een pion, maar verloor die weer in het middenspel. De wedstrijd leek op remise af te stevenen, maar Ed wist met paard en toren een matnet te creëren voor zijn tegenstander.

 

Harm-Theo had over geluk niet te klagen. Hij kreeg met wit een koningsaanval over zich heen waarin zwart met een torenoffer mat in 2 dreigde, wat alleen kon worden voorkomen door een kwaliteit in de aanbieding te doen. Zwart dacht dat alles won, offerde alsnog à tempo de toren en kwam daarna tot de ontdekking dat er mat noch kwaliteitswinst meer in zat. Met per saldo een toren in de min gaf hij direct op. Tenslotte de partij van Henk; zijn partij kunt u ook naspelen. Een remise waar hij kansen had op meer.

Een keurige 6-2 overwinning. Hiermee blijven wij in de race om de titel. De volgende wedstrijd is tegen favoriet Paul Keres. Die zouden op dezelfde avond spelen tegen het sterke Woerden, maar wij hoorden later dat die wedstrijd was uitgesteld vanwege het Corona-virus. Op het moment van schrijven van dit verslag, weten wij inmiddels dat in de komende weken niet wordt geschaakt. Voorlopig zijn alle wedstrijden uitgesteld. De competitie is natuurlijk veel minder belangrijk dan onze gezondheid. Gezondheid staat voorop. Hopelijk gaat het weer snel beter en kunnen wij de competitie ook uitspelen.

Uitslagen

S.C. Oud Zuylen Utrecht 1 U.C.S. De Rode Loper 1 Score
Eeden van, E. (Ed) 2074 Prins, J.H. (Jan) 1980 z-w 1 – 0
Blok, S. (Sander) 2047 Taams, S. (Sander) 2020 w-z 0 – 1
Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2028 Bonne Boizan, E.L. (Ernesto Luis) 1962 z-w 1 – 0
Dissel, H. (Henk) 1909 Scholten, M. (Marcel) 1794 w-z ½ – ½
Graaf de, E.G.A. (Evert) 1912 Wallace, M. (Mitchel) 1755 z-w ½ – ½
Wagenaar, H.T. (Harm Theo) 1852 Ibrahim, A.A. (Ashraf) 1851 w-z 1 – 0
Kuijper, D. (Daniel) 1834 Aldenberg, H. (Hendrik) 1726 z-w 1 – 0
Goor van, W. (Wout) 1757 Aart van, H.A.P. (Eric) 1855 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1927 Gemiddelde Rating: 1868   6 – 2