extern,  partijen

OZU3 in laatste ronde onderuit tegen Moira1

Door Evert de Graaf

De slotronde voor het 3e team werd centraal gespeeld. De tegenstander was Moira Domtoren 1. Paul Keres was gastheer in een laatste gemeenschappelijke ronde.
Voor OZU3 stond er niet meer dan de eer op het spel, maar alle andere ploegen konden of nog promoveren of nog degraderen. Alleen voor Sander Blok stond er individueel nog iets op het spel. Bij winst zou hij de Petrus cup winnen. De ambiance in het Stedelijk Gymnasium was mooi. Veel partijen werden op een live bord gespeeld. Helaas niet bij ons en wellicht had de organisatie daar spijt van, want de mooiste wedstrijd werd misschien wel gespeeld door onze voorzitter Ed van Eeden (zie partij hieronder).

Wij begonnen met drie remises. Eerst maakte ik zelf eerst remise. Mijn tegenstander en ik gingen zettenherhaling niet uit de weg. Bij Peter de Jong werden de dames al snel geruild. Peter had wellicht wat kansjes, maar hij was niet geheel fit en maakte daarom remise. Invaller Judith was blij dat ze weer eens in het 3e team mocht spelen. In haar eigen team heeft ze geen enkel punt gepakt, maar in het 3e team gaat het haar beter af. Ook dit keer maakte ze een keurige remise.
Op de andere borden was de strijd volop gaande. Wout van Goor kwam gelijk uit de Spaanse opening, maar verloor grip op het centrum in het middenspel. Het toreneindspel met minder pionnen kon hij niet houden. Wout van Veen had zijn dame geofferd tegen een toren en een loper. Zijn loper domineerde het bord en Wout kwam gewonnen te staan. Echter, door een blunder ging het toch fout. De vrijdagavond is Wout niet goed gezind.

Zoals eerder aangegeven speelde Ed misschien wel de mooiste partij van de avond. Hij speelde met wit tegen Joris Kokje. Ed kwam in een Siciliaan goed uit de opening. Hij had een stuk geofferd en beheerste het centrum. Joris had dreigingen op de g-lijn, maar Ed had alles onder controle. Na een afwikkelingen had Ed een dame + paard tegen twee torens, welke Ed bekwaam wist af te maken.
Met nog twee partijen te gaan stonden wij één punt achter. Harm Theo stond wat lastig, maar had opeens wat materiaal voordeel. In tijdnood ging het helaas toch fout. Sander offerde een pion in een Franse opening. In deze spannende partij probeerde Sander het steeds om voordeel te krijgen, maar zijn tegenstander had een goed kwaliteitsoffer, waarbij de centrumpionnen erg gevaarlijk werden. Sander kon dit niet houden, wat een 2,5-5,5 nederlaag betekende.

De strijd om de promotie bleef spannend tot het eind. Koploper En Passant 2 behield de leiding en werd kampioen. De nummer 2 zou ook promoveren. Ons Genoegen verloor verrassend van Zeist, en doordat Paul Keres 4 won van Moira Domtoren 2, promoveert ook Paul Keres 4. OZU 3 eindigde op een 8e plaats met 8 punten en 33 bordpunten. Dit jaar was de klasse erg gewaagd aan elkaar. Na een stroeve start, kan OZU 3 terugkijken op een goed jaar.

De partij van Ed tegen de jonge Joris Kokje laat een mooie opzet zien. De dreigingen op de koningsvleugel worden keurig opgevangen. Met 29.Txe7 is Ed echter te optimistisch. Had zwart met Kf7, g7 en h8 zijn koning in veiligheid gebracht dan stond het gelijk. Nu dwong Ed een gewonnen eindspel uit dat hij keurig uitspeelde.

Moira-Domtoren 1 Oud Zuylen Utrecht 3 5,5 2,5
1. J.J.I. Kokje (Joris) E. van Eeden (Ed) 0 1
2. K.T. Rose (Tom) E.G.A. de Graaf (Evert) 0,5 0,5
3. A. ten Hertog (Albertus) S. – Blok (Sander) 1 0
4. L.A. Verweij (Kees) P.J.J. de Jong (Peter) 0,5 0,5
5. T. Hacquebord (Tjerk) W. van Goor (Wout) 1 0
6. E.W. – Janse (Erik) H.T. Wagenaar (Harm Theo) 1 0
7. O. Dijkhuis (Oele) J. van Amerongen (Judith) 0,5 0,5
8. B.J. – Andriessen (Bart Jan) W. van Veen (Wout) 1 0