jeugd,  Schoolschaaktoernooien

OZU-spelers eerste op Utrechtse BO schoolschaaktoernooi!

Afgelopen zondag vond, voor het eerst sinds corona, het grote Utrechts BO Schoolschaaktoernooi weer plaats. Het werd als van oudsher georganiseerd op de locatie van schaakclub Magnus Leidsche Rijn. De bekende schaakscholen hadden er meerdere teams voor aangemeld, maar ook scholen die nog nooit mee gedaan hadden, kwamen nu met een team aanzetten. Er kon aangemeld worden voor de A groep, de topgroep, en voor de drie B groepen. Vanuit de A groep konden de beste teams zich plaatsten voor het Regionale BO Schoolschaaktoernooi. In vroegere jaren kwamen altijd wel honderden spelers op het Utrechtse BO Schoolschaaktoernooi af, deze keer haalden we die aantallen nog niet, maar met 41 scholenteams waren er nog steeds rond de 180 deelnemers. Een enorm aantal. Het was dan ook een grote operatie om het toernooi in goede banen te leiden. Hoofdleiding kwam neer op Magnus Leidsche Rijn met Bas van Esch als wedstrijdleider, en dan hadden we vele vrijwilligers, achter de bar, als toernooiloper en uiteraard als tafelleider van de drie Utrechtse clubs Magnus Leidsche Rijn, Moira Domtoren en Oud Zuylen Utrecht.

Natuurlijk deden er ook allerlei OZU-spelers mee in het toernooi.
Een tweetal OZU-spelers zat zelfs in het team dat eerste werd en geen enkele wedstrijd verloor: Pijlstaart 1. Niet alleen wonnen ze elke wedstrijd maar ook elke partij: 14 matchpoints, 28 bordpunten. Zij kunnen zich dus met recht de absolute winnaar noemen. OZU-spelers Marti en Kay mogen samen met teamgenoten Bent en Kyo (die lid zijn van Magnus Leidsche Rijn) De Pijlstaart gaan vertegenwoordigen op het Regionaal.

Pijlstaart 1 wint ook van de geduchte concurrent Achtbaan 1 met 4-0

Ook Adam en Khalil, die in Pijlstaart 2 uitkwamen, speelden niet onverdienstelijk. Pijlstaart 2 werd gedeeld 9de.

Pijlstaart 2 met OZU spelers Khalil en Adam

In de B3 groep speelde Jasper van Oud Zuylen Utrecht in het schoolteam van Stepping Stones. Zij werden 5de.

OZU-speler Jasper in het team van Stepping Stones

Duncan mocht voor het eerst zelf niet meer meespelen en was tafelleider en ook meester Jan was tafelleider. Beiden vonden dit ontzettend leuk om te doen. Duncan was tafelleider bij de B3 groep en vond dat Jasper het heel goed deed. Deze groep moest 9 rondes van 20 minuten spelen. In de andere groepen werd een iets langer speeltempo aangehouden en werden 7 rondes gespeeld.

Het was een leuk toernooi en de kinderen genoten met volle teugen.

Het Regionale BO Schoolschaaktoernooi is alweer snel. Zaterdag 25 maart mogen Marti en Kay met hun team gaan proberen zich te plaatsen voor het NK!

Gelukkig is het voor de andere basisschoolkinderen ook nog helemaal niet opgehouden. Er komt nog een Basisschooltoernooi voor alleen de groepen 345 aan. Daarnaast wordt op het grote jubileumfeest van de KNSB dat gehouden gaat worden op woensdag 31 mei in het Spoorwegmuseum te Utrecht zowel voor basisschoolleerlingen als voor middelbare schoolleerlingen een jubileumtoernooi georganiseerd. Hier is voor het winnende team nog een rechtstreeks NK ticket te bemachtigen.
Zie voor alle informatie en aanmelden scholenteams de flyers:
BO Jubileumschoolschaaktoernooi http://oudzuylenutrecht.nl/wp-content/uploads/2023/03/Flyer-BO-toernooien-31-mei.pdf 
VO Jubileumschoolschaaktoernooi http://oudzuylenutrecht.nl/wp-content/uploads/2023/03/Flyer-VO-toernooi-31-mei.pdf