KNSB OZU 2

OZU 2 verplettert Hoogland

Door: Ed van Eeden

In de vijfde KNSB-ronde heeft OZU 2 verpletterend uitgehaald tegen Hoogland 1 en daarmee het eigen totaal aan wedstrijdpunten verdubbeld.

Onze allesregelaar Judith was ditmaal non-playing captain: tevergeefs wachtte ze tot kort voor de wedstrijd op een afzegging. Uit teleurstelling ging ze toen maar even winkelen in de stad.
De onversaagde Leon was als eerste klaar. Aan bord 8 won hij op de negende zet soepeltjes de dame van zijn tegenstander:

De zwartspeler ging nog door tot twee zetten voor het mat en verontschuldigde zich na afloop: hij had zijn bril thuis laten liggen, waardoor hij soms dubbelzag tijdens de partij.

De sympathieke Mijzelve incasseerde het tweede punt voor OZU. Mijn tegenstander kwam al in de beginstelling in zetdwang en ging geruisloos door de tijd. Ik heb geen fout gemaakt en hij was nergens (aldus Jaap van der Tuuk). 2-0 voor de goeden.

Daarna duurde het een hele tijd voordat er een nieuw resultaat te noteren viel.
De oude strijder Wout stond echt prachtig, maar deed iets fout, waardoor hij tandenknarsend genoegen moest nemen met remise.

Betonnen Bert bracht met wit gedecideerd een veel beter eindspel op het bord, maar vond ondanks groot voordeel geen winstweg. Om te voorkomen dat hij echt iets fout zou gaan doen, accepteerde ook hij remise, mede met het oog op de stand.

Op dat moment had de immer goedgemutste Martijn namelijk net gewonnen. Naar eigen zeggen zaten er nog wel wat foutjes in zijn partij, maar als je de partij ziet (hieronder), dan ontkom je toch niet aan de indruk dat hij in een vrijwel gelijke stelling stomweg handiger en beter optrad dan de witspeler.

Bij de onverschrokken Pascal stond, niet voor het eerst in zijn schaakloopbaan, het hele bord in de brand. Bekijk vooral deze partij tegen de sterke Tom Officier, die hem zwaar onder druk zette. Helemaal murw gebeukt overzag onze man uiteindelijk een vrij simpele winst, naar eigen zeggen omdat hij ‘altijd vooruitkijkt’. Tja, dan mis je een kraakzet als De5-c7 natuurlijk. Zijn zeer opgeluchte opponent kwam nu weg met een zetherhaling.

Lepe Leo zat geweldig te spelen: kalm en gedecideerd maakt hij zijn arme tegenstrever duidelijk dat er op deze zaterdagmiddag niets voor hem te behalen was. Het punt kwam pas laat, maar zat eigenlijk al enige tijd in de tas.

De kers op de taart, het absolute klapstuk van de middag was de thriller die de kwikzilverachtige Raimon en ons oud-lid Harm Verbeek op het bord brachten. Harm had lange tijd absoluut de overhand, Raimon stond in het middenspel op het punt van opgeven, maar toen kwam er wat zand in het raderwerk bij de tot dan toe soepel opererende witte machine. Zwart bleef staan en vond in de de laatste minuten van de wedstrijd nog een mooie wending die hem een fraaie combinatoire overwinning opleverde.

En zo is het uiteindelijk dus 6,5-1,5 geworden voor de onzen!
Na een feestpolonaise bleef het hele team in Dijckzigt achter om een saté- en/of hamburgermenu soldaat te maken. Dat hadden we wel verdiend!

Uitslagen

Oud Zuylen Utrecht 2
Rating
Hoogland 1
Rating
Uitslag
Eeden van, E. (Ed) 2064 NO 0 1R – 0R
Veen van, W. (Wout) 1709 Wisman, J.G.J. (Hans) 1912 ½ – ½
Boittin, P. (Pascal) 1682 Officier, T.G. (Tom) 1913 ½ – ½
Lardenoye, B. (Bert) 1706 Snijders, J. (Jan) 1744 ½ – ½
Bach Pareja, R. (Raimon) 1719 Verbeek, H. (Harm) 1714 1 – 0
Keijzer, L.F. (Leo) 1646 Kruk van der, B.A. (Boris) 1471 1 – 0
Haan de, M. (Martijn) 1600 Vucinec, S.I. (Sacha) 1450 1 – 0
Elferink, L.A. (Leon) 1517 Kok, J.J. (Jan) 1357 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1705 Gemiddelde Rating: 1652 6½-1½