extern

Niet de eerste willen zijn

dramatic actor

Nee we wilden niet de eersten zijn. Het team van Oud Zuylen 2. De eerste die in de externe competitie verloren. Helaas moesten we dinsdag 24 november onze meerdere erkennen in Paul Keres 5. Op sommige gevechten waren harde gevechten te bewonderen, blunders of liep het gewoon niet.

De eerste tekenen waren veelbelovend. De tegenstander van Alwin moet zich verrekend hebben, want al in het middenspel ruilde hij drie stukken voor een toren. Dat vond hij wel voldoende. Frank pikte vlak na de opening een kwaliteit op de damevleugel op. Zijn tegenstander gokte op een koningsaanval en viel met toren en loper de koning aan. Frank pikte een pion, toen een stuk mee. We zien graag de partij want het leek flink dreigend en complex. Een subtiele verdediging maakte echter bij wit aan alle illusies een eind en al na ruim een uur was het voorbij. We stonden met 2-0 voor.

Aan andere borden verliep de strijd anders. Wout van Goor startte voorvarend maar verloor her en der een pion. Het eindspel was niet te houden. Wout van Veen ging weer met f4 en b3 aan de slag. Dat zag er dreigend uit maar alle energie om de dame te vangen gaf zwart te veel kansen. Het werd 0-1. We stonden gelijk. Ondergetekende had in een complex middelspel met het Frans goede kansen. Helaas maakte een blunder aan alle illusies een einde. We stonden achter en het was niet hoopvol.

Pim vocht tegen de klok (en een tegenstander natuurlijk). Judith had zich voorgenomen eens vanuit een slechte stelling te gaan winnen. (in plaats van andersom zoals in de vorige ronde). Het eerst deel van het plan, slechter staan ging haar goed af. Maar de dreigingen met zwarte pionnen massaal op de tweede en derde rij waren ook haar te veel. 2-4 voor de Keresianen.

Ed had in een Wolga voldoende druk op de damevleugel om de pion terug te winnen. Zijn tegenstander werd naar achter gedrukt en na een snelle switch naar de koningsvleugel (en een verblunderde pion) was het afgelopen.

Alle ogen waren nu gericht op Pim. Maar met een gelijkwaardig eindspel met dames en torens én slechts 7 seconden op de klok maakten winstaspiraties nauwelijks reëel. Hij bood remise aan. Bijzonder genoeg werden deze in eerste instantie geweigerd bij een 4-3 voorsprong. De poging om Pim door zijn klok te jagen mislukten en na het herhalen van dezelfde zetten werd de vrede getekend. Helaas tekenden wij voor de eerste nederlaag.

Of de titelaspiraties van Oud Zuylen 2 terecht zijn, zullen we de komende twee wedstrijden weten. Tegenstanders DBC1 (15 december) en Baarn 2 staan nu op het programma.

  Oud Zuylen 2 Paul Keres 5 3,5 4,5
1. E. van Eeden (Ed) C. Kiers (Conrad) 1 0
2. W. van Veen (Wout) Y.A.J. Gerritse (Youri) 0 1
3. B. Weegenaar (Bertrand) F. Heinen (Frank) 0 1
4. P.L. Gentenaar (Pim) P.G.H. van den Belt (Peter) 0,5 0,5
5. W. van Goor (Wout) G.F.M. Halve (Gerard) 0 1
6. A.R. van Ee (Alwin) M.R.M. van der Meer (Menno) 1 0
7. F. Tempelman (Frank) G. – Alberts (Guus) 1 0
8. J. van Amerongen (Judith) M. van Hasselt (Michiel) 0 1