beker,  knsb

KNSB-bekerteam sneuvelt in Haarlemse Sociëteit

[Door: Jo Drijver (verslag), Marcel van Os (partij)]

Het is wel leuk als je vlak voor december naar Het Witte Paard moet in Haarlem.

Ook heeft het nadelen, zeker als je pas kwart over acht kunt beginnen. Dat betekent dat je om één uur thuis bent en als gevolg van de spanning pas om twee uur je bed in kunt. Een zware avond.

Dat was zeker voor de spelers het geval. Bekeren als derde klasser tegen een team uit de eerste klasse is niet eenvoudig. Sander bracht ons met een klein extra rondje op de Zijlweg maar moest nog wel in de wijk een parkeerplaats zien te vinden. Gelukkig konden we op tijd beginnen.

Een museaal en indrukwekkend gebouw : Den Sociëteit ‘VEREENIGING’. Gezellig ouderwets. Eerst de trap op, voorzien van een loper en vervolgens al die zalen met grote foto’s van besnorde heren in degelijke pakken. Regenten zo te zien. Ook kon je op deze verdieping biljarten. Wij speelden in de ‘Heerenkamer’ waar zich ook een dame achter het bord bevond, die er overigens niet veel van terecht bracht. Een gezellige en grote vereniging. Je zou haast zeggen een grijze massa waarbij de jeugd schraal afstak tegen de senioren.

We hebben een geweldig team met geen enkel ontzag voor de hoger spelende tegenstander.

André lootte ditmaal zwart en dat is in zijn nadeel. Won een kwaliteit tegen een pion. De lopers van wit waren echter geweldig sterk, evenals de tegenstander. Tijdens een wandeling vreesde hij al voor zijn stelling en na het inleveren van nog wat pionnen was het gedaan. Meindert verging het wat beter maar ook hij moest op zijn hoede zijn. Ten koste van een pion ging hij een toreneindspel in dat door zwart werd gewonnen. Meindert dacht na afloop een sterke zet te laat te hebben gezien waardoor een mooie kans op remise verloren ging. De tijd om dat alsnog aan te tonen ontbrak echter.

Aan het derde bord een vreselijk zware partij voor Marcel. Zijn tegenstander speelde in een ver verleden om het Nederlands jeugdkampioenschap, gelijktijdig met Sander. Nu leek wit in eerste instantie beter te staan maar een kwaliteitsoffer van Marcel deed de kansen keren. Ook hier waren de lopers, net als bij André geweldig sterk en brachten de witte koning aan de rand van de afgrond. Een klein zetje was voldoende om hem in de diepte te laten  verdwijnen.

Onze hoop was nog gevestigd op Sander. In de opening had hij ogenschijnlijk voordeel, maar een opgesloten loper bezorgde hem hoofdbrekens en veel tempi. Hij wist wel de stand in evenwicht te houden, maar ook niet meer dan dat. Zijn remise was niet voldoende voor een rondje snelschaken. Het zit er op en we zullen minstens een jaar moeten wachten op het winnen van de beker.

Uitslagen

HWP Haarlem   Oud Zuylen Utrecht     Score
Gijswijt, B. (Bart) 2349 Bouwmeester, A. (Andre) 2165 w-z 1 – 0
Polak, I. (Indra) 2245 Linde van der, M. (Meindert) 2095 z-w 1 – 0
Boelhouwer, C. (Collin) 2131 Os van, M. (Marcel) 2085 w-z 0 – 1
Merbis, M.D. (Max) 2056 Blok, S. (Sander) 2069 z-w ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2195 Gemiddelde Rating: 2104   2½-1½