extern

Kijk, de bal moet minimaal tussen die twee palen

De scheve toren van Acquoy is bijna zo beroemd als die van Pisa.
De scheve toren van Acquoy is bijna zo beroemd als die van Pisa.

Het was een dinsdag die in het teken stond van topsport, die 26ste november. Oud Zuylen 3 won met 4,5-3,5 van Acquoy 1 en Ajax met 2-1 van Barcelona. Nu speelde Messi niet mee en was Barcelona dus niet op z’n sterkst. Maar wij moesten het doen zonder Rijk en Harry! Achteraf waren we het er aan de bar roerend over eens dat onze overwinning dus in feite hoger aangeschreven moet worden dan die van Ajax. Overigens niets ten nadele van onze invallers Ton en Henk. Waar zouden we zijn zonder invallers? Ton scoorde een vol punt, dat bedoel ik. Dat Henk verloor in tijdnood, nou ja, dat kan gebeuren. Over mijn eigen partij kan ik kort zijn: geveegd. De routiniers Harm en Leo deden wat zij zo goed kunnen: winnen. En dan  Judith: ze had beter met een kruik in bed kunnen gaan liggen, verscheen toch aan het bord, hield het koortsige hoofd koel en won gewoon.
De wedstrijd was spannend: bij een tussenstand van 4-1 was het helemaal niet duidelijk of we nog een half punt zouden binnenhalen. Gelukkig was Anton heer en meester over de witte stukken. Naar zijn zeggen was hij geen moment in gevaar geweest, maar een winstvoering lag ook niet voor de hand. Toen zijn opponent bij deze stand remise aanbood, was de beslissing dan ook niet lastig. Het cruciale halfje was binnen. “Kijk, de bal moet minimaal tussen die twee palen,” zoals Johan Cruijff eens gezegd heeft.
De langste (80 zetten) en  meest dramatische partij van de avond was met afstand die van Jan. In de opening won hij op kinderlijk eenvoudige wijze een stuk, daarna viel hij te driest aan waardoor het voordeel verdampte, ja zelfs omsloeg in een nadeel. Er ontstond een eindspel van koning + dame tegen koning + paard. Technisch verloren voor paardenbezitter Jan, maar zijn tegenstander had er moeilijk mee en trok bijkans de laatste haren uit zijn hoofd. Want het moest wel binnen 50 zetten geschieden. Jan vocht onverdroten door, maar was in zijn hoofd alleen nog bezig met die 50-zettenregel en zag een vork over het hoofd. Het enige trucje! En uiteindelijk liep hij mat in een zet of veertig nadat de laatste pion was geslagen.
Met deze overwinning is Oud Zuylen 3 opgeklommen naar de derde plaats binnen de poule.

SGS 2e Klasse D:

  Oud Zuylen 3 Acquoy 1 4,5 3,5
1. A.R. van Ee (Alwin) A.C. Kreukniet (Arjan) 0 1
2. A. van der Kolk (Anton) G. van Weenen 0,5 0,5
3. H. Verbeek (Harm) H. Boogert (Hein) 1 0
4. L.F. Keijzer (Leo) J. Kreukniet 1 0
5. T. Mackaaij (Ton) H.E.J. Kramer (Harry) 1 0
6. J.C. Ackerman (Jan) A. Golverdingen (Adrie) 0 1
7. J. van Amerongen (Judith) J.A. Berkhout (Bram) 1 0
8. H. Overmeer (Henk) W. Baas (Wout) 0 1