KNSB OZU 1

Jan Ackerman schrijft geschiedenis in het Eerste!

Door: Jo Drijver

Ook de derde uitwedstrijd was in Leiden. Er rest nog één wedstrijd op vreemde bodem (1 april in Oegstgeest) en voor het overige thuiswedstrijden tegen VAS 3, Amsterdam West en Schaakhuis. Mogelijk makkelijker om tenminste acht spelers achter de borden te krijgen. Nu misten we Jan Maarten, Jaap en Freek. Maarten Post is gelukkig altijd beschikbaar en Meindert heeft de weg naar het schaakbord weer weten te vinden. Op het laatste moment kwam er bericht vanuit het bestuur dat er geen spelers van het tweede beschikbaar waren, maar dat Jan Ackerman bereid was om mee te spelen. Gelukkig compleet.

In het denksportcentrum waren we dit seizoen al geweest en gingen we naar huis na een overwinning op LSG 3. Het werd tegen Philidor 2 een gezellige en spannende wedstrijd. Pas na 3 uur kwamen de eerste uitslagen. Hoewel het leek dat Arie steeds het initiatief had kwam hij niet verder dan remise en konden we gaan tellen (½-½). Hij werd gevolgd door Albert Jan die opnieuw als ’kop van jut werd gebruikt’. Het 2e bord was nog leeg en moest nog opgevuld worden. Albert Jan is altijd bereid om aan een hoog bord te gaan spelen hetgeen zijn individuele score niet ten goede komt. Ook nu ging het mis (1½ –½).

Maar er kwam hoop. André vertelde dat hij op stoom begon te komen en het nog niet verleerd was. Het vorige seizoen scoorde hij aan de lopende band maar dit seizoen lukte het maar niet. Hij is nu over het dode punt heen en heeft zijn enthousiasme terug (1½ –1½). Meindert speelt weer als vanouds aan het derde bord en laat duidelijk merken er weer zin in te hebben. Na een partij waarbij geen speler in het voordeel kwam werd na heel secuur werk tot remise besloten (2-2).

De spanning bleef. Aan de laatste borden viel ditmaal niet de beslissing. Hemmo heeft zijn draai gevonden en scoort er lustig op los. Aanvallend werd de zwarte stelling vakkundig opgerold. Maarten leek hem na te doen. Maar het stokte. Hij won een stuk maar daardoor kwamen de g- en h-lijn helemaal open waarna de witte koning onder vuur werd genomen. Er was geen redden meer aan. Jammer dat een betere stelling niet afgemaakt kan worden (3-3).

Daniël hield ons lang in spanning. Met een fraaie opening zette hij de zwarte stelling onder druk, met als gevolg dat wit kon aanvallen en zwart niet de gelegenheid kreeg om zijn koningsvleugel te ontwikkelen. Het was een stelling die je niet met droge ogen kon aanzien. Het lukte niet om daar gebruik van te maken. Daniël raakte niet in paniek maar bleef heel geduldig aanvallen met als buit een kwaliteit en vervolgens wist hij alle pogingen van zwart om zeep te helpen en het punt naar binnen te slepen. Het eerste punt was binnen bij een 4-3 voorsprong.

Ja en als laatste Jan Ackerman. In de trein zij hij al: geef mij maar zwart. Ik kan beter met zwart verliezen dan met wit. De kans dat ik meer bereik is minimaal. De vorige wedstrijd speelde Erik van der Plassche (ooit één van de sterkste spelers van Oud Zuylen!, nu terug na werkzaamheden in Finland en Italië). Ditmaal speelde Erik aan het vierde bord. Als teamleider dacht ik: “hoe kan ik dat Jan aandoen, hij heeft geen schijn van kans”.

Maar Jan ziet het anders. Als hij geen kans heeft speelt hij gewoon wat makkelijker en zeker niet passief. Tijdens de partij vertelde hij wel dat er gaten in zijn stelling vielen en hij alle zeilen bij moest zetten. En inderdaad de hele partij werd het verdedigen en leek Erik de partij te gaan winnen. Jan bleef vechten in een eindspel van paard, loper en twee pionnen tegen twee lopers en drie pionnen. Erik deed er alles aan om te winnen maar het lukte niet. Als de grote held ging Jan terug naar Utrecht en waren wij (4½-3½) twee punten rijker.

Als superdocent van onze jeugd is hij iedere dinsdag om half zeven aanwezig om de jongelui het schaken bij te brengen. Wie weet steekt hij er zelf ook nog wat van op. De nu volgende ruimte was gereserveerd voor de notatie van deze historische partij. Jan schreef me echter: “Zoveel notatiefouten dat ik er niet meer uitkom om hem te publiceren. Sorry”. Iets moois wordt ons onthouden. Jan was tijdens de partij zeer geconcentreerd. Hij beperkte zich tot drinken, zetten, slecht noteren en naar het toilet gaan. Deze laatste was gelukkig heel dichtbij. Hij werd nog extra onder druk gezet toen hij hoorde dat we met 4-3 voor stonden. Wat een opluchting toen we hoorden dat Erik remise aanbood. Alle spelers van het eerste waren trots op hem en hij werd overladen met complimenten. En terecht.

Het eerste waant zich met zes punten al veilig. Nog eenmaal winnen en de plaats in de derde klasse is veiliggesteld. En dat zonder Pieter en Robert. Een schitterende prestatie. Jan bedankt voor deze zo waardevolle invalbeurt.

Stand

1. Leiderdorp: 9 punten
2-4. ASC 1, Oud Zuylen Utrecht 1, Voorschoten 2: 6 punten
5-6: Amsterdam West en LSG 3: 5 punten
7-8: Schaakhuis 1 en Philidor 2: 4 punten
9. Oegstgeest 3 punten
10. VAS 3: 2 punten

Uitslagen

Philidor Leiden 2
Rating
Oud Zuylen Utrecht 1
Rating
Uitslag
Briemen van, W.J. (Willem) 1989 Bouwmeester, A. (Andre) 2109 0 – 1
Marel van der, B. (Lambertus) 2102 Hummel, A.J. (Albert Jan) 2010 1 – 0
Zeven, F.O. (Frank) 1929 Linde van der, M. (Meindert) 2085 ½ – ½
Plassche van de, E.J. (Erik) 2132 Ackerman, J.C. (Jan) 1673 ½ – ½
Sharshov, W.Y. (Wadim) 1925 Kuijper, D. (Daniel) 1831 0 – 1
Knaap van der, J. (Jan) 1898 Schwartz, A.J. (Arie) 2011 ½ – ½
Efferen van, Y.L. (Yannick) 1879 Mulder, H.W. (Hemmo) 1981 0 – 1
Leede de, T. (Tjeerd) 1719 Post, M. (Maarten) 1750 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1947 Gemiddelde Rating: 1931 3½-4½