snelschaaktoernooi

Het Rabobank snelschaaktoernooi 1998

Jos Nooijen

Schakers willen graag winnen en met name als er geld op het spel staat en ze weinig tijd hebben leidt dat tot ‘incidenten’ en rode hoofden. Het negende Rabobanktoernooi in Utrecht was daarop geen uitzondering.

Sokolov gaf bijvoorbeeld … Da7 schaak in zijn partij tegen Cekro. Cekro deed Df3-e4 waarop Sokolov de koning van het bord sloeg. Cekro claimde echter dat hij de zet De4 nog niet voltooid had omdat hij de klok niet had ingedrukt (wat misschien waar was) en het schaak met bijvoorbeeld De3 nog had kunnen opheffen. Reglementair zal Cekro wel gelijk gehad hebben, maar hij kreeg natuurlijk een nul.

Of van den Doel tegen Caessens in verloren stelling zijn koning ‘min of meer’ op een veld naast Caessens’ koning plaatste en op de volgende zet die koning van het bord nam en winst claimde. Ook hier een nul voor van den Doel ondanks het feit dat er slechts één toeschouwer getuige was van het gebeuren (laatste argument van van den Doel om zijn gelijk te halen). Ach ja, alles in het vuur van de strijd natuurlijk.

Een kleine tweehonderd deelnemers hebben op zaterdag 4 april een groot aantal potjes van vijf minuten afgewerkt en een totaal prijzengeld van 7500 gulden onder elkaar verdeeld. Eerst een kleine twintig partijen in de voorronden en daarna na herindeling nog eens eenzelfde aantal in finalegroepen. Alle titelhouders wisten zich te plaatsen voor de hoogste groep. Daaronder ook Janis Klovans (Letland), wereldkampioen bij de senioren die daarom niet alleen bij de ouden maar ook bij de vluggen gerekend mag worden.

Het toernooi werd gewonnen door Reinderman en Bosboom die elk 1250,- mee naar huis mochten nemen. Reinderman kreeg er nog een beker bij omdat hij meer SB punten bleek te hebben.

Spannend was het wel want in de laatste ronde speelde kopman Lane (13,5 punten) tegen Reinderman (13). Bosboom (ook 13,5) mocht aantreden tegen van der Plassche (werd remise).

Reinderman speelde ook toen weer een typische += partij. De partij (zo’n partij) verliep in grote lijnen als volgt: Lane opent een massale aanval op de koning van Reinderman en probeert een toren te offeren voor onduidelijke compensatie, Reinderman weigert het offer en dekt veld g6 nog maar eens met Le8. Dat gefriemel levert hem uiteindelijk een eindspelletje op met een pion meer dat Lane kansloos verliest zonder een echt slechte zet te hebben gedaan.

rabo1998reinderman

Winnaar Dimitri Reinderman

Eenzaam tussen de titelhouders nestelde zich Vincent Diepeveen die met twaalf punten en een TPR van 2500 liet blijken toch iets van zijn eigen schaakcomputer Diep geleerd te hebben. Een prestatie die niet onvermeld mag blijven.

Eindstand finalegroep
Dimitri Reinderman 14 uit 19
Manuel Bosboom 14
Gary Lane 13,5
Friso Nijboer 13
Ivan Sokolov 12,5
Erik van den Doel 12
Vincent Diepeveen 12
Mark Dvoretsky 11,5
Janis Klovans 9
Karel van de Weide 9
Ekram Cekro 9
Stefan van Blitterswijk 8,5
Bas vanGallen 8,5
Bas van de Plassche 8,5
Maarten Solleveld 8,5
Rob Caessens 7
Ricahrd Polaczek 6,5
Eelke Wiersma 6
Erik Oosterom 4
Jan-Willem de Jong 3

rabo1998reinderman2

Dimitri Reinderman

rabo1998delft

Merijn van Delft

rabo1998wemmers

Xander Wemmers

rabo1998jens

Jelmer Jens

rabo1998mellegers

Joost Mellegers

rabo1998indeling

Bezig met de indeling

rabo1998inschrijving

Bezig met de inschrijving

rabo1998nooijen

Jos Nooijen, organisator en schrijver van dit verslag