KNSB OZU 1

Het Eerste verliest van de nieuwe kampioen Veenendaal


Door: Jo Drijver

OZU 1 – Veenendaal 1: 2½ – 5½

Bij het begin van de wedstrijd was het al duidelijk dat we tegen de nieuwe kampioen speelden. Als nummer twee op de ranglijst hadden we met nog twee wedstrijden te gaan al vier wedstrijdpunten en 11 bordpunten achterstand. Onoverbrugbaar. Het werd overigens een spannende en gezellige wedstrijd waarin het er een tijd naar uitzag dat we zeker niet zouden verliezen. Maar ja, aan het eind bleek dat Veenendaal over meer uithoudingsvermogen beschikte en in de beslissende fase de punten binnen haalden. Onze opponent had naar bleek geen nadeel ondervonden van de corona crisis en in alle wedstrijden over de sterkste spelers kunnen beschikken. Dat was bij ons heel anders en ook nu moesten we een beroep doen op vervangers zoals Sander Blok, Wout van Goor, maarten Post en René ten Bos. Zij scoorden gezamenlijk 1½ uit 4 terwijl de vaste spelers 1 uit 4 scoorden. Gelukkig dat er iedere keer weer spelers zijn die hun zaterdag willen opofferen om de club te helpen.

Maar nu de wedstrijd zelf. Aan bord 1 speelde André Bouwmeester een geweldige partij. Kwam een kwaliteit en een pion voor, gaf deze later weer terug, maar moest in het eindspel toch zijn koning omleggen na een sterk eindspel van zijn tegenstander. Sander speelt een geweldig seizoen. Hij rijgt de punten aaneen in zowel het eerste team in de SOS-competitie als, als invaller in de KNSB-competitie. En zeker niet met saai spel. Vanaf de eerste zet speelt hij gedurfd en kiest de aanval. Dat is nog eens genieten. Albert Jan leek op de winst af te stevenen, won een pion en dreigde wit af te maken langs de h-lijn. Helaas kon de witte dame de open zwarte koningsstelling binnen dringen en remise afdwingen door eeuwig schaak. Jan Maarten zag geen kans om zijn aanval af te ronden en werd gedwongen om te gaan verdedigen. Dat lukte niet.

Arie hield de zaak in evenwicht en voor beide partijen was er geen eer te behalen. Wout kwam geweldig uit de opening. Probeerde de winst te forceren hetgeen noodlottig afliep. Jammer, er heeft vast meer in gezeten. Maarten hield de zaak goed in evenwicht. Na een geweldige schoonmaak hielden beide spelers een paard en een zestal pionnen over. Gezocht werd naar de winst maar beide spelers konden die niet vinden. Maarten is een zeer betrouwbare invaller bij het eerste. René is een enthousiaste invaller maar kan mogelijk niet het geduld opbrengen om soms wat geduldiger af te wachten. Nu bofte hij niet met de enige vrouwelijke speler die over een hoge rating bleek te beschikken. Dat geldt eveneens voor de overige spelers. Toen we de uitslagen bij de KNSB zagen schrokken we wel even van het enorme verschil in rating tussen beide teams. Veenendaal is de ware kampioen. Daar zijn we het wel over eens. Wij wensen ze veel succes in de tweede klasse.

Oud Zuylen Utrecht 1
Rating
Veenendaal 1
Rating
Uitslag
Bouwmeester, A. (Andre) 2127 Goudriaan, E. (Etienne) 2295 0 – 1
Blok, S. (Sander) 2074 Offringa, J.M. (Joost) 2280 1 – 0
Hummel, A.J. (Albert Jan) 2015 Bekker, S. (Stefan) 2326 ½ – ½
Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2001 Kampman, T. (Tijmen) 2265 0 – 1
Schwartz, A.J. (Arie) 2006 Dodeweerd van, M. (Matthijs) 1959 ½ – ½
Goor van, W. (Wout) 1775 Dikkenberg van den, D.H. (Erik) 2110 0 – 1
Post, M. (Maarten) 1800 Loonstra, A. (Arjen) 1859 ½ – ½
Bos ten, R. (Rene) 1763 Gunther, M. (Marcella) 1913 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1945 Gemiddelde Rating: 2126 2½-5½