SOS OZU 3

Het Derde heeft geen ontzag voor En Passant

Bij de opening kregen we te horen dat En Passant nog kans had op het kampioenschap terwijl ons derde ergens onderaan bengelde. Helaas dus zo goed als kansloos. Ditmaal slechts één wijziging in de opstelling. Maurice Diederen was verhinderd en werd vervangen door Bart de Vries. Ook de teamleider (Ton Mackaaij) was wegens verblijf in het buitenland verhinderd. Vrijwel op tijd kon worden begonnen. Het werd een rustige en gezellige wedstrijd, waarbij OZU niet voor EP onderdeed en gesproken kon worden van een gelijk opgaande wedstrijd.

Een ongelukje zit soms in een klein hoekje. Aan het zesde en laatste bord lette de zwartspeler even niet op en ziet u hieronder de kortste partij van dit seizoen. Compliment voor Theo die uitsluitend met wit kan winnen en dan ook pendelt tussen bord 5 en 6 om hem zijn zin en ons de punten te bezorgen.

De overige partijen gingen veel langzamer en er werd in de opening al lang nagedacht. Alleen Jan Ackerman liep te mopperen. Hij had een pion ‘weggegeven’ en werd daarna vakkundig van het bord geveegd. (1-1). Bart rook de winst maar wit compenseerde het verlies van een pion met eeuwig schaak, zeer tot teleurstelling van Bart (1½-1½).

Pas tegen elf uur kwam het volgende punt. Jan Willem speelde een prima partij en bleef heel nauwkeurig op winst spelen. Uiteindelijk lukte dat en kwamen we weer op voorsprong (2½-1½) met nog twee partijen (Thijs en Bert) te gaan. We dachten dat de buit al binnen was.

Helaas. Thijs speelde, dachten we, een gewonnen partij. Met een pion meer op de damevleugel leek er geen vuiltje meer aan de lucht. De aandacht ging plotseling naar de andere kant van het bord waarbij Thijs een toren opschoof welke geslagen werd door een pion. Toren weg en partij weg. Heel jammer want hij heeft werkelijk een geweldige partij gespeeld die voor analyse zeer bruikbaar is (2½-2½).

Alles hing nu af van Bert aan bord 2. Hij wist een pion te winnen en speelde heel zeker en rustig op winst. Dat was nog niet zo makkelijk, maar gelukkig vond hij de juiste weg. Een partij om in te lijsten. Weg kampioenschap voor EP en weg laatste plaats voor OZU. Prima!

De plaatsvervangend teamleider

Uitslagen

OZU 3
Rating
En Passant 3
Rating
Uitslag
Ackerman, J.C. (Jan) 1723 Graaf de, J. (Jacob) 1636 0 – 1
Lardenoye, B. (Bert) 1708 Ruitenbeek, M. (Mike) 1549 1 – 0
Vries de, B. (Bart) 1661 Woudenberg, E.M. (Mart) 1540 ½ – ½
Lubbers, J.W. (Jan-Willem) 1563 Shwan, G. (Gia) 1373 1 – 0
Oostveen, T. (Thijs) 1424 Volders, C. (Camiel) 1455 0 – 1
Rooijakkers, T.M.H. (Theo) 1428 Mheen van de, A. (Alexander) 1193 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1585 Gemiddelde Rating: 1458 3½-2½