extern,  KNSB OZU 1

‘Corona’-wedstrijden in november zeer succesvol

Door: Jo Drijver (verslag)
Sander Blok (partij)

Van de drie wedstrijden gingen er twee door. En Passant had ons vrijdag al laten weten dat ze met hun 2e en 3e zouden komen. De Kentering 2 uit Rosmalen meldde ons dat ze niet zouden komen. De KNSB had laten weten dat het de teams vrij stond om wel of niet te spelen. Geen boete en geen straf en de wedstrijd mogelijk later inhalen. Het kwam de tegenstander van het 3e goed uit want ze beschikten over slechts vijf spelers. Het kwam overigens een heleboel clubs goed uit. Een extra vrij zaterdag was kennelijk welkom.

Overigens waren de meeste spelers van ons derde wel aanwezig hetgeen de stemming, zeker na afloop zeer ten goede kwam. Pascal kon zelfs nog invallen in het tweede maar moet nu de in te halen wedstrijd missen omdat het niet mogelijk is om in dezelfde ronde voor twee teams te spelen.
Ook deze middag beschikten we over een ingehuurde wedstrijdleider zodat we tijdig konden beginnen en geïnformeerd werden over de technische zaken en voorschriften. Tijdens de wedstrijd dan ook geen klachten. Het was overigens een vreselijk spannende middag. Niet bij het tweede dat ruimschoots won. Wel bij het eerste waarbij liefst 5 partijen in remise eindigden. Ook in deze partijen werd gevochten voor de winst maar de stellingen bleven in evenwicht.

Hemmo was de eerste en kwam nauwelijks door de opening heen, Jan Maarten kreeg een mooie pionnenketen maar zag geen kans om door te breken. Toen zwart op de andere vleugel actief werd was een remise het gevolg. Arie Schwartz leek in een mindere stelling terecht te komen maar wist de rijen gesloten te houden. René ten Bos debuteerde bij Oud Zuylen Utrecht. Woont nu in Utrecht maar speelde bij UVS in het eerste en tweede. Hij is het nog niet verleerd. Verloor weliswaar een pion maar lopers van ongelijke kleur maakten het verder spelen onnodig. Aan de rest van de borden meer spektakel. André, voor zover hersteld van zijn operatie, trok zoals we van hem gewend zijn, fanatiek ten aanval. Offerde materiaal en sloopte de koningsstelling van wit. Helaas niet voldoende voor de winst maar ook niet voldoende om verlies te voorkomen.

Intussen had Robert aan het eerste bord laten zien dat hij momenteel de sterkste speler is van onze vereniging. Als hij voorover gaat zitten, met zijn neus bijna op het bord en de handen in zijn krullen, weet je dat er een vernietigend plan wordt uitgebroed. En ja, enige zetten late kon de kopman van EP opgeven. 3-3. Albert Jan stond niet beter maar wist door een torenoffer, dat niet werd geaccepteerd, voordeel te bereiken en met een ijzersterk loperpaar de partij nog naar zich toe te trekken en we stonden zowaar met 4-3 voor.

Als laatste speelde Sander Blok nog. Als invaller had hij laten weten dat bord twee wel erg hoog was voor een reservespeler. Gelukkig had de teamleider zijn sterkte beter ingeschat. Hij trof het overigens niet. Dick de Graaf, mogelijk de sterkste speler van de tegenstanders, staat bekend om de vele sterke spelers die hij inmiddels heeft verslagen. Dat doet Sander niets. Hij is en blijft een avonturier.
De hele koningsstelling open en direct in de aanval. Als je komt kijken vraag je je af wat dat moet worden. Maar als je goed kijkt zie je een zwart paard staan op h5 zonder een vluchtveld. Alles is geblokkeerd. Als Sander de kans krijgt speelt hij g4 en is het paard binnen. Zwart heeft in die tijd zijn stelling kunnen versterken en er volgt een strijd op leven en dood tot in de late uurtjes (zie foto). We hebben Sander wel laten weten dat we met 4-3 voorstaan en dat is niet aan dovemans oren gezegd. Als zwart tijdens de vele schaakjes af een toe een witte pion pikt en zijn eigen pionnen opschuift lijkt het of wit het steeds moeilijker krijgt. Sander wil graag winnen en wij zijn tevreden met remise.
Onze speler laat uiteindelijk het belang van het team prevaleren en berust in remise. Volgens zijn tegenstander heeft hij zeker 30 zetten gewonnen gestaan, maar ja, dat moet je maar bewijzen. Sander bedankt voor je geweldige inzet.

Bekijk hier alle uitslagen