extern,  partijen

Baliekluivers kunnen niet lachen om Baarnse moppen

'Als jullie niet winnen, daar is het gat van de deur!' riep Jo. Foto: Schramm
‘Als jullie niet werken, daar is het gat van de deur!’ riep Jo nog. Tevergeefs. Foto: Walter Schram

De kerstboom was nog niet afgetuigd of Oud Zuylen 5 mocht al weer aan de bak tegen Baarn 2. Wij van de zijlijn dachten: geen onmogelijke opdracht tegen die Baarnse moppen, zoals de inwoners van dit dorp traditioneel worden genoemd. Uw verslaggever, van geboorte een Soester knol, mag het zeggen, want hij is opgegroeid tussen de Baarnse moppen en de Amersfoortse keientrekkers. Het zijn geuzennamen geworden.

Zagen we hier de Zwolse blauwvingers reeds de revue passeren, hebben we menig Amsterdamse stoepenschijter over de vloer gehad, nu was het dus de beurt aan de Baarnse moppen om het op te nemen tegen de Utrechtse baliekluivers, een bijnaam die, zoals wellicht niet iedereen weet, is ontstaan omdat Utrechters graag hangen over de balies aan de Oudegracht, daarbij de bedrijvigheid in de stad aanschouwend. Een baliekluiver maakt zich zelden druk en ziet een ander nu eenmaal graag werken.

Of het luiheid was, valt moeilijk te zeggen, maar Baliekluivers 5 kwam er niet aan te pas. Waar Ton en Theo nog wonnen, harkten Jo en Louis halve puntjes bijeen en gingen Bas en het triumviraat aan de borden 5, 6 en 7 (Guus, Bas, Do en Jan) ten onder. Laatstgenoemde gaf als commentaar: “Mijn tegenstander had op de damevleugel drie verbonden vrijpionnen, na een drieste (trieste?) aanval van mij waren mijn pionnen al verdwenen. Dat wij als de drie broertjes Kwik, Kwek en Kwak vrijwel gelijktijdig opgaven, is puur toeval. Leuke incidenten of grappige situaties kan ik niet bedenken. Kortom: tristesse.”

Hoe de strijd verliep, is uitstekend te lezen op de site van de Baarnse Schaakvereniging, waar uw scribent in een bevlieging van baliekluiverslaksheid onderstaande partij en de foto’s heeft ‘geleend’, met dank aan Walter Schram. Hier valt te lezen wat er aan bord 1 van Ton gebeurde: “Op dat bord speelde Henri Spijkerman tegen Ton Mackaaij, ook hier weer spelers met een gelijkwaardige rating. Het werd een spannende partij in een open stelling waarbij zwart iets actiever leek te staan maar wit de nodige dreigingen op de 7e en 8e rij had. Maar onze kopman beleeft de laatste maanden niet zijn beste schaaktijd. Nadat er een pion verloren ging en de torens waren afgeruild speelde de zwartspeler de partij keurig naar de winst.”

Met o.a. Louis, Guus en Jan
Met o.a. Louis, Guus en Jan. Foto: Walter Schram

SGS 3A:

? Oud Zuylen 5 Baarn 2 3 5
1. T. Mackaaij (Ton) H.W. Spijkerman (Henri) 1 0
2. B. Lobik (Bas) J.T.J. Timmerman (Jan) 0 1
3. J.J. Drijver (Jo) A. Breukers (Thur) 0,5 0,5
4. T.M.H. Rooijakkers (Theo) R. Boss 1 0
5. J.W. Gijzen (Jan) M.J.E. Kruiswijk (Martijn) 0 1
6. D. Schat (Do) M. Lambrechts (Mario) 0 1
7. G. van Eeden (Guus) W.R. Schram (Walter) 0 1
8. L.J.W. Klaassens (Louis) A.A. Koekkoek (Ton) 0,5 0,5