• De Parel van Nieuwaal

  Posted on maart 14, 2016 by in extern, partijen

  parelvannieuwaalEr zijn miljoenen schaaknotatieformulieren volgeschreven. Een aantal krijgt handtekeningen, want ze zijn officiele toernooidocumenten. Een markt voor collectoritems is er nauwelijks. Op Marktplaats en eBay is geen levendige handel.

  De afbeelding bij de volgende partij is de notatie van de hand van Wout van Veen. Het zijn de zetten van de partij tegen Ed Faber (ZZC1) in het kader van een onbetekenisvolle wedstrijd in een minder bekende competitie. De partij toont de wilskracht van een speler die wil winnen. Oude kennis wordt gebruikt (het Tweepaardenspel, theorie tot zet 14) .
  Het is een aaneenschakeling van offers en stukken die instaan. De partij krijgt de titel De Parel van Nieuwaal omdat deze krachtmeting daar plaatsvond. Analoog aan de bekendere Parel van Zandvoort (26ste ronde van de match Euwe – Aljechin 1935) waar Euwe zijn paard de losse teugels gaf en deze over het gehele wordt liet razen. De paard manoevres Pg8-f6-d5-e3-d1-f2-d3-c5-d3-e5-c6 (of c7 we weten het nooit meer zeker) tonen in Wout van Veen een groot kunstenaar en geschiedeniskenner.

  De aantekeningen bij de partij zijn van de zwartspeler. De uitroeptekens ed van de redactie.
  [Event “ZZC1 – Oud Zuylen 2”]
  [Date “2016.15.02”]
  [Round “6”]
  [White “Faber, Ed”]
  [Black “van Veen, Wout”]
  [Result “0-1”]


  Beide spelers hadden hier weinig tijd meer en zetten werden niet meer geschreven. Wit werd uiteindelijk op b4 mat gezet.

  De Parel van Zandvoort

  Meer informatie over de partij is te vinden op Wikipedia  of met een video met uitleg over de complete partij.

   

   

One Response so far.

 1. […] Het hoogtepunt was de partij van tweede bord speler Wout van Veen. De partij is inmiddels als De Parel van Nieuwaal na te spelen. In dit artikel is ook de aanleiding van het Parel-verhaal (De Parel van Zandvoort, de […]