extern,  partijen

Buitenissigheden bij de Biesbosch

zwartekoning-innetverstriktZoals beloofd de fraaie winstpartij van Harm in de uitwedstrijd van Oud Zuylen 3 tegen Almkerk 1 (dat officieel De Watertoren heet). Het commentaar is van Harm zelve.

Mijn tegenstander (met een elo van 1803 tegenover de mijne van 1775) speelde te rustig en afwachtend. Al gauw vond Fritzel dat wit beter stond. Mijn enige doel was rechtstreeks op de koningsvleugel af. Een nutteloos pionnetje op a4 werd door hem versnaperd, terwijl hij beter naar de andere vleugel kon loeren. Op zet 23 heb ik ook de door Fritzman voorgestelde zet 23.f6 bekeken, maar in de praktijk vond ik mijn zet 23.Pf3 degelijker en overzichtelijker. Ik kan natuurlijk niet zo goed rekenen als een computer, maar zo ik stond ook al een stuk beter.

Mijn loperoffer 25 Lxg5 had hij niet in zijn berekening meegenomen: de bekende donderslag enzovoort! Hij moet na nemen direct het stuk teruggeven en de ?gewonnen? pion is hij ook kwijt. Het alternatief van nemen op g5, namelijk 25…Dh5 leidt ook op de duur tot kwaliteitsverlies, zie de vluchtige analyse van Fritzje.
(Het commentaar is soms in het Engels, dat heeft iets met het computerprogramma van Harm te maken, vermoeden wij. Anyway, handig voor ons internationale publiek.)